De hierna volgende foto's geven het basis-frame van de truss-RC telescoop, in losse onderdelen. Om het frame te maken ben ik begonnen met het ontwerp, geheel op papier met schaal 1:1
Het is geheel mijn eigen ontwerp waarbij ik wel gebruik gemaakt heb van de (nodige) documentatie; Internet, wat er aan info voorhanden is, een boek van H.G. Rutten.

Stand van zaken mei 2007 --- 16 juni 2007
Dit onderdeel is de drager van de truss-constructie, de aluminium-staven hebben inmiddels een schroefdraad gekregen. Om deze drager op de 1/100mm nauwkeurig te verkrijgen is gebruik gemaakt van een z.g. water-jet zaagmachine. Hierbij wordt er gezaagd met water op c.a. 1500 atmosfeer druk. Een vriend van mij heeft een bedrijf in metaalbewerking
(www.botau.nl/) en heeft dit dus "gezaagd" Met deze machine zijn zelfs straattegels te zagen op hoge nauwkeurigheid. Vooraf wordt eerst het ontwerp ingevoerd in CAD, met behulp van speciale software wordt deze CAD-tekening geintepreteerd als X_Y instructies voor het nauwkeurig zagen van het materiaal. Hier is handmatig niet "tegen aan te werken", niet qua nauwkeurigheid en niet qua snelheid.
De kleine onderdelen worden door mij vrijwel allemaal met o.a. de draaibank gemaakt.

Voordeel van waterzagen is dat het metaal een lage temperatuur behoud en daardoor niet gaat vervormen, bijkomend voordeel is de grofkorrelige structuur na zagen wat als voordeel heeft: voorkoming reflecties.
DSC01056sm

Dit onderdeel is bestemd voor de spider, die de secundaire spiegel vasthoud.
DSC01053sm

Dit onderdeel betreft de achterzijde waarin de focusseer-inrichting wordt aangebracht. Ook zien we hier de ventilatoren die zorg dragen voor een snelle acclimatisering van de primaire spiegel.
DSC01054sm

Dit is het onderdeel dat de primaire spiegel gaat ondersteunen, ook hierin zijn de gaten aangebracht van de ventilatoren om de luchtstroom door te voeren naar de spiegel.
DSC01055sm

Het basis-frame, even provesorisch op elkaar gestapeld. Nu is het ongeveer 1 jaar na het plan te hebben opgevat een RC-telescoop te bouwen, zoeken naar spiegels, materiaal-(on)mogelijkheden en tekenen. 16 juni 2007.
DSC01051sm