Ritchey Chretien telescoop.

De Ritchey Chretien telescoop valt op door enkele bijzondere eigenschappen; coma-vrij beeld en zeer geringe sferische aberatie daarnaast de afwezigheid van chromatische aberatie, wat voor telescoop met uitsluitend spiegels gebruikelijk is. Overigens is de reden van chromatische aberatie, je zou kunnen zeggen kleurschifting, door de verschillende snelheden die het licht aanneemt. Deze verschillende snelheden zijn naar gelang de golflengte, dit resulteert in een verschillende lichtweg per golflengte. Dit effect zien we bij een prisma, maar ook in mindere mate a.g.v. de atmosfeer, voor ons de seeing. Ook de regenboog is een duidelijk gevolg van kleurschifting.

Ritchey Chretien telescopen worden juist veel ingezet voor fotografie met 35mm film, CCD, 6 x 6 beeldformaat en groter. Je vind deze telescoop vooral in de professionele sector, het zijn dan ook "professionele prijzen". Visueel zien we geen of nauwelijks verschil met die van een goede SCT. Overigens zijn ook met een SCT bijzonder goede opnamen te maken.
Inmiddels zien we ook dat de RC techniek zijn intrede heeft gedaan bij Meade met de z.g. advanced Ritchey Chretien telescoop voor een heel betaalbare prijs. De beeldkwaliteit van deze telescopen is zonder meer uitstekend, in bepaald opzicht beter dan die van de commerciële SCT. Toch is in dit concept niet werkelijk sprake van het Ritchey Chretien-design. Bij een RC wordt gebruik gemaakt van twee hyperbolische spiegels zonder een corrector-lens wat wel bij de SCT gebruikelijk is. Het maken van hyperbolische spiegels is n.l. zeer bewerkelijk.

Ook de Meade advanced Ritchey Chretien telescoop maakt gebruik van een corrector lens net als bij de SCT. Nu is dus de truc dat het samenspel van de primaire spiegel in combinatie met de corrector-lens het concept van een hyperbolische primaire spiegel benaderd.
De secundaire spiegel is welzeker een hyperbolische. Omdat er in dit design toch weer gebruik gemaakt wordt van een correctorlens wordt er toch weer chromatische aberatie geintroduceerd, hetgeen tot gevolg heeft dat de kleuren van de objecten anders worden afgebeeld dan die met een 'real' Ritchey Chretien.

De echte Ritchey Chretien heeft dus geen last van chromatische aberatie a.g.v. een correctorlens, voorts is de kwaliteit toch beter dan die van de advanced Ritchey Chretien qua coma.
Nu is er in de VS een flinke discussie gaande of Meade zich wel mag bedienen van deze design-aanduiding en de telescoop niet beter advanced Schmidt Cassegrain genoemd moet worden. We horen het nog wel.

Nu heb ik zelf het plan opgevat een echte Ritchey Chretien te bouwen. Mijn kennis van optiek, met name de spiegels (berekenen, slijpen, etc) is beperkt, dus waag ik mij daar niet aan. De optiek laat ik laten maken bij Oldham Optical in United Kingdom. De telescoop krijgt nu de volgende specificaties:
- F8
- 8 inch
- Open tubus design
- Vaste primaire en secundaire spiegel
- Acclimatiserings-controle en regeling
- Carbon onderdelen
- Losmandy dovetail
- Moonlight focussering
- De optiek van Oldham Optical (UK)
- aluminium basis frame
RC-ontwerp
Het moet een kleinere RC worden, een maat die je niet tegenkomt. Meestal begint deze met 10 inch. De telescoop moet nog een beetje portable zijn. Waarom ik de bouw zelf ter hand wil nemen heeft te maken met de wens zelf een high-end telescoop te bouwen geheel naar mijn wensen. Daarnaast de astronomische prijzen die voor deze instrumenten betaald moet worden.
Ik wil in deze website de fasen van de bouw vermelden, ik denk dat dit ongeveer 1,5 jaar in beslag zal nemen, hierbij wil ik alles maken m.u.v. de optiek. Dan gaat het om de gehele constructie, de elektronica incluis.