Techniek

Bijgaande foto:
Mijn oude opstelling; Celestron C9.25cf op NS132 Polarex montering. Deze montering was geschikt gemaakt voor een moderne stuurinrichting. Sinds kort heb ik zowel de telescoop als deze montering niet meer. De C9.25 is een fantastische telescoop, ik heb deze telescoop destijds gekocht vanwege de recenties. Je hoort vrijwel nooit enige teleurstelling over dit produkt, verder zijn er veel astro-foto's gemaakt met deze telescoop en de resultaten liegen er niet om. Ik heb de telescoop vooral voor waarneming gebruikt. De Polarex montering was uitstekend voor dit doel.
Op het dakterras was ook geen mogelijkheid een fatsoenlijke astrofoto te maken gezien de gevoeligheid voor beweging.

Celestr_polarex_losm5a

Ik had een Losmandy G-11 gekocht, dit is een montering die je niet meer van de hand hoeft te doen, echt klasse. De montering wordt of aangestuurd met de standaardsturing of met de FS2, een heel fijne sturing zeker als de montering nog een upgrade gaat krijgen dmv Escap P530 motoren. Zo wordt de goto-functie erg interessant. De huidige motoren staan geen hogere snelheid toe dan 32x. Experimenteren met 48x en 64x leverde problemen op bij lage temperaturen.
Voor mijn Polarex-montering heb ik een vervangende montering gezocht, het is een Losmandy GM-8 geworden (heb ook een Vixen SXD overwogen). Beide monteringen hebben nog niet het draaggewicht van de Polarex maar de montering is vooral bedoeld voor mijn twee andere telescopen; een OMC140 van Orion Optics en een Vixen 90M refractor (90/1000mm).
De Orion Optics OMC-140 is inmiddels gerepareerd en heeft een microfocusser upgrade gekregen. De telescoop was bij aanschaf nl flink beschadigd, dit bleek goed te herstellen.LosmandyDSC00722a