3 maart 2007
Bijzondere verschijnselen.

- Maansverduistering op 3 maart 2007.
------------------------------------------------------
Deze vond plaats tijdens de Landelijke sterrenkijkdagen, deze tijd van waarnemen was ondanks de wisselende weersomstandigheden een succes. Samen met leden van de Vereniging NVWS Den Haag stonden wij aan de Nieuwe Duinweg in Scheveningen, het bezoekersaantal was op beide dagen hoog. Na toch maanden van schaarse heldere luchten was het juist op beide avonden heel bijzonder, op 3 maart werd ons geduld beloond met schitterende beelden. Constant wolkenvelden afgewisseld met heldere omstandigheden. Ik heb mijn opnamen gemaakt d.m.v. oculairprojectie, mijn Polarex 102/1500 refractor en de digitale compact-camera Sony DS-V2.

DSC00949

- Venus voor de zon op 8 juni 2004.
------------------------------------------------------
Venus voor de zon op 8 juni 2004, opgenomen op dia met een analoge spiegelreflex-camera , een bynolyt 90/900 refractor en een Super Polaris montering. Voor de opnamen, klik op bovenstaande link. Deze opnamen zijn experimenteel vast gelegd met zelfgemaakte filters. Het ging vooral om de lichtreductie in mijn telescoop.
Picture-Taker-rPXkL2
De Bynolyt refractor is niet slecht, maar bij gebruik van een 10mm oculair zie je toch wel duidelijk onscherpte terwijl de vergroting dan 900/10=90x bedraagt. De maximale aanvaardbare vergroting zou 2 x de objectief-diameter moeten zijn. Een Plossl 6,3mm oculair was dus zeker geen optie meer. Met een Vixen ED80 zijn de genoemde beperkingen niet van toepassing, de kwaliteit is uitmuntend ook met de Plossl 6,3mm. Maar dat verschil zit dan dus ook echt wel in de prijs.