Go to content

Main menu:

Theo Streefkerk en zn Ameide


Je moet erin geloven


COLUMN 1 22 april 2012 De visie van .? Je Moet erin geloven?

Laatst kon ik lezen dat een bekend schrijver en speler op topniveau zijn duiven niet kon voorbehandelen tegen de koude van het voorjaar. Hij geloofde niet dat je met vitamine C de duif een plezier doet. Tenminste als je erin wilt geloven, want anders doet het je de das om. Maar in feite geldt dit bij alles wat je doet in het leven; erin willen geloven! Of anders gezegd: je moet in je eigen resultaten en vakbekwaamheden willen geloven, anders begin je op een verkeerde manier aan een je duivenseizoen of karwei.
En zo is het zelfs in een huwelijksrelatie of meedoen aan een duivencompetitie: in beiden moet je geloven..! Ja, een huwelijk sluit je in principe af voor het leven; ‘tot de dood ons scheidt’ wordt er dan zo plechtig bijgezegd door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Ik hoef je niet te zeggen wanneer en hoeveel het voornemen strand op de kust waar het toch al vol ligt met huwelijksbootjes…;-)
Uit een ander vaatje getapt. Meedoen aan bijvoorbeeld de duivencompetitie WHZB is veelal een zaak van vooraf geloven in je duiven + jezelf als TOP melker. Hoe en waarom..? Nou, dit is heel gemakkelijk met een voorbeeld te ondersteunen. Want jouw duif is pur sang een emotiedier. En die kan niet zonder de basisemoties van zijn baas of bazen (als je in combinatie speelt). Kijk, je kunt duiven o.a. het beste voer ter wereld geven. Je kunt ze iedere dag verwennen onder een hoogtezon, huisvesten in een stenen duivenvilla… Maar ik zou een speciale emotiecoach inhuren en die 8 uur per dag laten stoeien met mijn duiven. Ik zou mijn medewerker de opdracht geven om zijn emoties alleen maar te richten op de duiven en niks anders! Denk maar dat iedere duif een van de beste nazaten is van de Oude Merckx of ‘De Bange’ van de Gebr. Janssens. Geen emotiemelker in de wereld die niet als kind heeft gedroomd van een originele Janssen duivenkoppel op zijn hokje. En niets beter motiveert ons emotielijf dan oude dromen die nog ergens onderin ons onderbewustzijn liggen te smeulen en te wachten op een beetje aandacht om dan weer als vanouds op te vlammen. Dus vandaar, dat ik een emotiemelker uitzoek die iets van nature al heeft met de oude ‘Janssen duiven’.
Korte samenvatting: duiven zijn een en al emotie (bijvoorbeeld paringsdrift of voedseldrift etcetera) en die moeten op de juiste tijd en moment en manier worden aangewakkerd, wil je een duif optimaal laten presteren. Maar het aanwakkeren van je duiven verlangt nu eenmaal een gepassioneerde of emotioneel sterke begeleider of melker. Want zodra dat je als melker ineen zakt of 1 dag zit weg te kwijnen omdat je duiven nog niet de juiste wedstrijdvorm te pakken hadden... Dan ben je emotioneel of mentaal niet uit het juiste Janssen duivenhout gesneden.? Begrijp je me..? Alles draait om het kleine geloof in eigen kennen en kunnen en in goed presterende duiven. Een profspeler van wereldformaat, zoals Messi, heeft ook wel eens een slechte dag, maar zijn mentale geheugen ofwel zijn succesemotie geheugen is zo keihard, daar slaat elke mindere dag op stuk!
Ik heb een vraag over dit onderwerp gekregen: maar waarom vliegt de een dan harder of beter dan de ander..? Eigenlijk heb ik dit hierboven al beschreven, maar je kunt nu eenmaal niet aannemen, dat een nieuwe invalshoek direct zal worden begrepen.
Dus ik zeg tegen mijn duivenvriend: om dat de ene melker nu eenmaal meer in huis heeft aan emotiepower, dan een ander, die veel te serieus bezig is met het aanmaken van gewichtslijstjes per duif, per vlucht, per seizoen. Het is niet voor niets dat de echte kampioenen eigenlijk geen zin, tijd en trek hebben om a) uit te moeten gaan werken om hun kost te verdienen en b) altijd in gedachten bij of in hun duiven aanwezig zijn.
Je mag gerust van mij aannemen dat gedachten vleugeltjes hebben (ja, net als onze duiven;-)). Dus die van jou maar ook die van mij die vliegen voortdurend richting je favoriete duiven en als het eenmaal wordt gevoed met steeds dezelfde type van emotiegedachten, zoals die van: trots, plezier en ambitie of doorzettingsvermogen, dan komt een duif hierop in beweging: het dier reageert als een radio ontvanger op steeds hetzelfde signaal: verstuurd door zijn baas. Kortom, een dier – mensrelatie kun je zien als een zender + ontvanger, die op elkaar zijn afgestemd.
Ja, ik weet het. Het leest ongeloofwaardig, maar de echte sporters met een greintje hersensinhoud voor dit soort mysterieuze (bij)geloofszaken, die beheersen dit zender- en ontvangeraspect volledig. Ik zou het aantal topsporters die ik op mijn loonlijst wil hebben staan die al geruime tijd voor hun wedstrijdprestaties de wedstrijd tot op de allerkleinste details hebben voorgespeeld en gezien plus emotioneel gestuurd. Het is de te kloppen man, maar het gaat niet door de lege hoofden of amateurs, die niet begrijpen dat je voor je sport + topprestaties MOET LEVEN..! Dus: 18 uur (inclusief de slaaptijden) per etmaal van 24 uur actief in de weer zijn om je trainingen en wedstrijden voor te stellen: plaatje voor plaatje je doelen en wensen voor het geestesoog opbouwen. Geloof me of NIET maar topsporters en hun begeleiders weten hiervan en werken aan dit mentale deel van hun pupil.
Kortom, de columnist die niet gelooft in de wondere wereld van de vitamine C inzake het warm maken of warm houden van duiven is een ongelovige Thomas. Want hij zou eigenlijk beter moeten weten, want hij is pas zelf heel goed gaan presteren, nadat hij een satelliethok is geworden. Nee, niet dat hij vanaf dat moment de betere duiven kreeg aangeboden. Welnee, hij is pas vanaf die tijd in zichzelf gaan geloven en niet anders. Kijk, A.S. heeft ons jarenlang voorgehouden dat alles of bijna alles draait om een goede duif! Ik zeg er geen nee tegen, maar voor mij begint ieder succes bij het begin! En dat is de ambitie en motivatie van de melker..! Want zonder dat is ‘de Ché’ of andere wereldberoemde duif van Eijerkamp een gewone duif. Ik bedoel, je hoeft maar te luisteren naar de oude baas Hans Eyerkamp en je hoort hoe hij volledig een is met zijn aankoopbeleid. Zijn hele ziel en zaligheid heeft hij altijd (en nog) weten te leggen in een strak geregisseerd in- en verkoopregime. De man is al op leeftijd maar staat nog bol van de ambitie, zolang het maar gaat over zijn duivensport..! Maar let op: een betere emotiemanager dan hij is er nauwelijks in Nederland te vinden van zijn generatie.
Rob


















Welkom | Introductie | Verzorging | Resultaten | Stamopbouw | Te koop | Informatie | Keuringen | Nieuwsbrief | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu