Main menu:
COLUMN 1 21 januari 2012 De visie van .. Hoe ga je het nieuwe seizoen in..?
De duivensport kent als ieder andere sport een rust of stille periode. Misschien is de bekendste wel die van de voetballerij. Die loopt van het begin van de zomer tot een gedeelte van de nazomer, dus van mei t/m ergens begin augustus. En dit maakt de voetballerij dus eigenlijk een soort van wintersport. De duivensport kent als wedstrijdsport ook een zogeheten stop. Maar wanneer een voetbalteam aan iets heel anders kan deelnemen, blijft het voor de duivenmelker dagelijks voeren, water verschonen en de duiven nauw gelet volgen. Dus eigenlijk mag je niet spreken van een serieuze winterstop of stille periode, waar de spelers de duiven en hun bazen en de liefhebbers kunnen genieten van hun rust. Er blijft namelijk 12 maanden per jaar een verzorgingswinkel open.
En toch vinden wij melkers wel dat we een stil en een druk seizoen hebben in de duivensport. Het is alleen voor de buitenstaanders niet zo goed te merken, want je kunt maar moeilijk je duiven op zolder zetten of in een berging, zoals de hengelsporters dit plegen te doen als het vriest dat het kraakt. "Rare jongens die Romeinen..", zegt Obelisk uit de wereldberoemde stripverhalen, onder de titel: Asterix en Obelix. Zij kwamen uit het kleine en onverzettelijke staatje dat Gallië als geuzennaam heeft meegekregen van de tekenaar en schrijver. Nou, laat ik het er maar gewoon uitsmijten: wat dachten wij melkers te zijn volgens de buren en onze familieleden..? Precies: rare jongens! Zelfs zo raar dat een komiek als van Duin er een in zijn show haalde en een enorm kijkcijfer kanon is geworden. En gelachen dat ze hebben om ons, gelachuhn ongelooflijk gewoon. Nou, ik krijg nog plaatsvervangende schaamte als ik aan dat optreden van die beste brave man moet terugdenken. Maar wie niet? Of het is een opportunist van de bovenste plank want dan vind je het allemaal prima, wat er ook om je heen passeert: alles is oké, en zo niet dan is het ook oké.
Ik ben van plan om blanco dit seizoen in te gaan; dus geen speciale duiven aanschaffen, geen speciale voerprogramma's opvolgen; niet speciaal een wedstrijd en opvoer programma van het een of andere goed bedoelde voerdermerk. En al helemaal geen medisch programma. Ik wacht af wat er op me afkomt en zal dan handelen naar mijn beste eer en geweten.
Maar ik wilde eigenlijk weten: hoe doe jij dat? Ik kwam op dit idee toen ik een vragenformulier van een dochter van een zeer bekende liefhebber onder ogen zag. Zij wilde ongeveer hetzelfde weten als ik… Hoe doe je het? Ik bedoel, hoe kom je tot je vele of mindere prijzen in het seizoen: is het steeds meer gaan schoonmaken en de zaak medisch helemaal op scherp zetten? Of ga je dagelijks met je duiven rijden voor aanvang van het seizoen, zoals verschillende melkers dit plegen te doen?
Maar het geheim is jezelf iets voorhouden en dit ook daadwerkelijk willen realiseren. Een positieve ambassadeur te zijn voor de Nederlandse duivensport en op te roepen de duimen omhoog te steken en veel navolgers te vinden. Ik lees op sites dat verschillende melkers in heel België op zoek zijn om jonge duiven te scoren . Waarom zetten zij hunexpertise niet in om eigen kweekprestaties te verhogen? Is het kweken van goede duiven dan toch zo lastig? Al zijn uiteraard de sociale kontakten in de duivensport ook een groot onderdeel van de sportbeleving die we zeker niet moeten onderschatten om het duivenplezier te verhogen. En een kijkje nemen op een ander hok en deze melker bevragen over het hoe en wat, draagt zeker bij aan een positieve sportbeleving.
Maar let wel: er zijn verschillende van deze mensen die een sieraad voor de vaderlandse duivensport zijn. Laat iedereen dit in zijn beide oren knopen. Dus, wanneer deze melkers kampioenen kweken zo makkelijk zullen vinden, dan stoppen zij met hun aankoopbeleid en beginnen ze te investeren in eigen aankweek toekomst. Dan zetten ze alle 1ste prijswinnaars en Olympiadeduiven in 1 kweekhok en beginnen in zichzelf een andere mantra te herhalen en die zou zo maar kunnen luiden: ik zie de toekomst met goud gevuld, wanneer ik maar blijf vertrouwen op de aanwas van mijn helden… En dan zul je nog eens meemaken dat al die Belgen die nog harder en beter willen gewoon op maandag of naar de afdeling 5 komen rijden en fietsen, want een echte Belg pakt liever de racefiets dan zijn auto.
Iets anders:
Laten we ook eens trots zijn op al die bestuurders die vrijwillig de verenigingen draaiend houden en zorgen dat de duiven worden ingekorfd en er een uitslag komt. De vereniging is de basis van de duivensport. Hieruit moeten we proberen aan ledenbehoud te doen of nieuwe leden binnen te halen. Afgelopen zaterdag was daar een pracht voorbeeld van. De duivenvereniging in Staphorst had een open dag en ieder nieuw lid die zich aanmeldde kreeg een nieuw duivenhokje en een EC systeem. Daarnaast mag je als nieuw lid gratis 2 jaar meevliegen met een x aantal duiven. Er zijn voorlopig 6 nieuwe leden met deze actie erbij gekomen, dus het kan wel. Het zal helemaal nog niet zo verkeerd zijn om in iedere vereniging een PR man of vrouw te hebben die bijvoorbeeld wekelijks de uitslag in het streekkrantje verzorgt of als er een tentoonstelling is daar publiciteit aan geeft.
Het kan dus wel, zie maar naar Staphorst!!
Rob van Hove.