Go to content

Main menu:

Theo Streefkerk en zn Ameide


Doorgaan


COLUMN 30 juni 2012 De visie van .?

Doorgaan
Op sommige hokken is het seizoen niet zo lekker van start gegaan: het zijn Bergerac, Limoges en Auriliac geweest die een flink streep door de duur betaalde rekening hebben gezet. Mijn "baas" en gekend prestatiespeler had dit nog nooit eerder meegemaakt terwijl zijn voorbereiding toch prima was verlopen; de georganiseerde oefenvluchten waren zo goed gegaan dat ik zelf niet had rekening gehouden met een rampvlucht..! Ja, nu zijn we een paar weken verder en ik voel aan mijn theewater dat meer dan de helft nog aan de wandel is. Of zich ergens verdekt opstelt in Noord en midden Nederland en Duitsland. Ik geef er maar effe een slinger aan. Want niemand weet precies waar zijn achterblijvers onderdak of vers water kunnen vinden. En dat in een chiptijdperk waar iedereen te volgen is die een mobiele telefoon met zich meedraagt. Dat moet toch een fluitje van een cent zijn om dit te regelen. Dan hebben ze op het bondsbureau er een leuke bedrijfsactiviteit bij. Dat versterkt hun overlevingskansen, want liefhebbers zijn best bereid om iets meer te betalen voor een goed en functioneel NPO opsporingsbedrijf. Die binnen de krijtlijnen van Europa de duiven opspoort en weer "vangt..!"
Kijk, dan worden we pas weer goede maatjes met de politiek in Den Haag en Brussel. In termen van een organisatieadviseur noem je dit een "Greenfield" starten. Een volledige nieuwe bedrijfsactiviteit met een eigen directie en met financiële verantwoordelijkheid. Ja, compleet met een eigen kamertje op het bondsbureau. En een eigen meldcentrale + opsporingsambtenaar die dan samen met de gecertificeerde koeriersbedrijven de duiven opspoort, vangt en onderbrengt in een opvanghok. Maar niet zonder een betrouwbare chip, waar de naam van de eigenaar op staat vermeld etcetera want dan kan die de eindrekening betalen.. Als we slim zijn vinden we wel ergens een bekende verzekeraar die een leuke maar simpele duivenopsporing polis aanbiedt. Ik ben de eerste die me hiervoor wil aanmelden. Als het me dan aan poliskosten zoiets van 50 euro per seizoen moet gaan kosten dan ben ik een tevreden melker. Die heel graag zijn met liefde groot gebrachte duiven terugziet…

Ballonnetje?
In werkelijkheid zal het niet zo snel gaan lukken om een opsporingsbedrijfje onder de vlag van de NPO te realiseren. Het eerste dat zal worden tegengesproken is het gemak waarmee ik denk een verdwaalde duif te vangen!
Ieder nieuw bedrijfje zal naast het idee ook een enorm nadeel in zich herbergen. Wie denkt dat de wereld is geschapen in zeven dagen en geen etmaal meer, die moet toch maar eens proberen een levensvatbaar bedrijfje te starten in een week..
Nee, iemand zoals ik laat een ballonnetje op en dan gaan anderen aan de slag met de tegenvallers en obstakels uit de weg te ruimen. Zo is Phillips ontstaan. Ten minste de gloeilamp heeft er ook heel lang over gedaan om uiteindelijk uit te groeien tot een beeldbuis. Met alle winstgevendheid en werkgelegenheid die daar bij is komen kijken. En dan denk ik nu niet dat een nieuwe NPO bedrijfsactiviteit ooit zal uitgroeien tot een soort van megabedrijf. Compleet met een wagenpark en sjieke vergaderruimtes. Welnee, gewoon alle problemen die zich voordoen met het wegraken en weer opsporen van -dure en goedkopere- duiven oplossen.
Nawoord
Tegen de liefhebbers die (te)veel duiven zijn verloren op de openingsvlucht wil ik zeggen: doorgaan! Vooral doorgaan..!! Niet met het hoofd te laten zakken. Want dan zie je alleen maar de punten van je schoenen of klompen. En zelfs die willen wel eens een goede poetsbeurt. Ik bedoel, soms kun je oude zaken zoals het spelen van duiven op de overnachting nog eens een keertje overdenken… Heb je wel de juiste duiven voor dit specialistische onderdeel? Ben je niet teveel besmet met het moderne 'vooruitdenken virus' besmet? Met andere woorden: je wilt alles op je hokken onder controle houden. Zonder je te realiseren dat de wereld om je heen drastisch is veranderd. Misschien is het gezond om eens van achter naar voren te denken: je begint dan bij je eerste duivenhokje en je eerste kleine successen of je eerste leuke snelheidsduifjes..! Misschien is het wel heel gezond om (tijdelijk) afscheid te nemen van het zwaardere werk; want het klimaat zal zich de komende jaren niet minder grillig gaan opstellen. En dat is voor de verre afstanden een alsmaar toenemend probleem. Met hier en daar een groeiend aantal verliezen aan (top)duiven. Dit is iets waar je als mens toch geen invloed op uit kunt oefenen. Dus waarom niet de tering naar de nering zetten? Waarom niet terugdenken aan die leuke jaren op de vit. midfond of misschien de dagfond? Je hoeft niet morgen te veranderen van beleid en duiven, maar trek hier 2 - 3 jaar voor uit en kijk om je heen voor een ander type duif. Een duif die modern is gebouwd en 6-700 km met gemak aankan op 1 dag.
Het is maar een idee hoor..;-)
Rob van Hove


Welkom | Introductie | Verzorging | Resultaten | Stamopbouw | Te koop | Informatie | Keuringen | Nieuwsbrief | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu