Observatorium
(Als voorbeeld hoe het met weinig middelen valt te realiseren, inmiddels ben ik verhuisd.)

Het observeren van de hemel wordt er natuurlijk wel wat aangenamer op als je hiervoor een vaste opstelling hebt die ook nog eens af te sluiten valt. Punt is vaak dat je bij een open opstelling steeds de zaak moet opbouwen en afbreken, m.u.v. natuurlijk de zuil. Nu is het zo dat als je serieus wilt observeren je de kijker c.a. twee uur van tevoren moet plaatsen. Zo'n SCT heeft n.l. een langere cooling-down tijd nodig als een refractor of een open systeem (ook cassegrain, Newton)

DSC00731

DSC00732

Vaak veranderen de weersomstandigheden binnen de twee uur en dan moet je de zaak weer snel inpakken, dit kost dan elke keer zo'n 40 minuten bij elkaar. Met het Hollandse klimaat moet je daar rekening mee houden.

DSC00731

DSC00734

Deze constructie heeft ongeveer € 400,- gekost en dat is wel te overzien...

DSC00735

DSC00736

Nu heb ik zelf een ontwerp gemaakt en met veel hulp van een vriend is er al heel wat gereed gekomen. Natuurlijk moet je nu geen arbeidsloon rekenen want dat is nu de charme van zelf doen.

Cooling-down is gewoon goed mogelijk zonder het schuifdak open te zetten, het schuifdak is niet doorzichtig, dit mede voor behoud van mijn materiaal. Als de SCT niet gebruikt wordt gaat deze wel van de montering af. De montering en andere apparatuur kan blijven staan. Om het vocht te verdrijven kun je een klein lampje gebruiken.

DSC00740

DSC00742

Voordeel is ook dat als het 's-nachts een beetje laat is geworden, alles gewoon kan blijven staan, en dus geen gesjouw in het holst van de nacht waarmee ik mijn gezin wakker maak.
Het is natuurlijk de bedoeling dat de doorzichtige wanden te verduisteren zijn, dit is nog niet gereed. De telescoop voor het eerst ingebruik in het observatorium:


DSC00887