Historische telescopen.


Polarex is een zeer gewilde telescoop die we steeds minder zullen tegenkomen. Voor mij een uitdaging materiaal te verzamelen als foto's, lectuur anekdotes, etc. en dit op de website te plaatsen. Er zijn o.a. in Nederland een aantal liefhebbers van deze mooie telescopen en soms worden ze gebruikt in semiprofessionele zin als hieronder weergegeven.

Polarex 127/2000 refractor in sterrenwacht Tiendesprong.
5inch8
(mededeling: recente site update 29-3-2015)


Over Polarex/unitron en de Duitse variant Weltblick kom je vooral wat te weten via internet, lectuur is moeilijk te vinden. Het betreft vooral oude folders. Op het moment van publiceren van deze website was er nog geen website voor deze prachtige telescopen. De telescopen die in deze website besproken worden zijn in hoofdzaak afkomstig uit de tweede helft van de 20e eeuw; vooral jaren 60, 70 en begin 80. De telescopen van Meesters vormen hier een uitzondering in.

Het predikaat 'historisch' vind ik zeker van toepassing daar er juist in de 20e eeuw een enorme ontwikkeling is geweest op het gebied van sterrenkijkers. Het is ook bekend dat de Polarex telescopen nog steeds goed staande blijven bij de huidige generatie telescopen met een kort(er) brandpunt die zeer lichtsterk zijn en met uitstekende optiek; met termen als ED, APO, Fluoriet, etc. Optisch zijn deze telescopen m.i. wel beter. Ik denk dan aan de kwalitatief hoogstaande fabrikaten. Wat vooral aantrekkelijk is aan Polarex, is de prachtige bouw, het gebruik van metalen, mechanische kwaliteit en goede optiek. Met een Polarex telescoop naar maan en planeten kijken is een onvergetelijke ervaring. Maar wat misschien het meeste speelt is emotie...


***********


Dankzij de vele bijdragen van amateur-astronomen en enthousiastelingen begint het fotomateriaal dus al flink toe te nemen, hartelijk dank hiervoor! Het is vooral bekendheid te geven aan hen die juist zoveel gedaan hebben voor de astronomie, terwijl zij erg beperkt waren in mogelijkheden als amateurastronoom. Hiervoor te noemen wijlen de heren Piet Meesters en Bauke Miedema. Ik heb een keuze gemaakt uit drie fabrikaten, te weten:

Polarex (Zie ook Unitron)
Meesters (Piet Meesters)
Miedema (Bauke Miedema))

P
olarex / Unitron telescopen zijn nog steeds goed inzetbaar voor waarnemen van planeten. Voor deepsky in veel mindere mate i.v.m. de “langzame optiek” in de zin van lichtgevoeligheid, het gaat nl al snel over f/15
Ik heb vele foto's opgenomen in deze website die niet door mij zijn gemaakt. Veel materiaal heb ik kunnen vinden op het internet en door overdracht. Door op de rubrieken links te klikken verschijnt een overzicht van de telescopen.

Mijn ervaring met Polarex is beperkt tot een 50/700mm azimutaal, 60/900mm refractor parallactisch, een 75/1200mm parallactisch en een 102/1500 refractor icm de standaard zware parallactische montering. De kwaliteit van de 60/900mm heb ik ervaren als "gestoken scherpe beelden", zo was het kijken naar de Pleijaden een groot genoegen. Mijn huidige refractor idem dito, gestoken scherp, Saturnus ziet er fantastisch uit. De grote refractor gaat tzt in de sterrenwacht.

Meesters naar de naam van de maker, is ook zo'n interessant produkt. De telescopen zijn gemaakt door Piet Meesters, ze zijn uniek in model. Optisch en mechanisch meesterstukjes. Het doet zijn naam eer aan.

Miedema ook naar de naam van de maker, zijn uniek in model. De telescopen zijn gemaakt door Bauke Miedema. Bauke Miedema was een Friese amateur astronoom die zelf telescopen bouwde. De optiek die hij zelf fabriceerde was bijzonder goed.