Polarex, Unitron, Meesters en Miedema

Aanschouw ik Uw hemel.....

Update maart 2020 (email-adres updated)


Hartelijk welkom op mijn website voor historische telescopen.
Laat ik eerst iets over mijzelf vertellen; mijn naam is Edmond Fledderus en ben vanaf jonge leeftijd geinteresseerd in sterrenkunde en met name de instrumenten voor waarneming, dit is feitelijk begonnen bij mijn eerste Polarex telescoop een 60/900 refractor op een New Polaris(Vixen) montering.
Ik verzamel graag foldermateriaal, anekdotes, foto's, etc om deze site vorm te geven en niet zozeer de Polarex/Unitron collectie zelf, hoewel ik zelf een aantal telescopen heb zou ik deze collectie willen completeren met een weight-drive, maar zo'n drive is een zeldzaamheid. Foto's zijn er nog wel te vinden en recent heb van een gebruiker een filmpje mogen plaatsen.

Motordrive 004b***********


In 1983 was er voor de amateur al nauwelijks sprake van de home-computer, laat staan een telescoop met goto-equipment die we nu ook vaak te koop zien bij de LIDL. Als het over automatiseren ging kon men eind jaren 70 voor Polarex nog een z.g. weight-drive bestellen (volledig mechanisch) of een synchroonmotor voor aandrijving van de rechte klimming. De synchroonmotor werd d.m.v. 220V wisselspanning gevoed en kon synchroon lopen dankzij de zeer nauwkeurige lichtnetfrequentie van 50Hz.

P9270516zw

Onderstaande foto's van mijn oude Polarex NS132. Zoals ook in de intro van mijn andere website, is mijn belangstelling juist voor deze telescopen uit de jaren 60, 70 en begin jaren 80 gewekt.

DSC00931zw

Opvallend aan deze telescopen is de wijze waarop deze gemaakt zijn, plastic is er dus (vrijwel) niet op te vinden. Wel materialen als: hout, alluminium, brons, messing. Bovenstaande refractor is ook uitgevoerd met een roterende oculairhouder. Ook het omkeerprisma ontbreekt niet, wel moet opgemerkt worden dat de houten driepoot niet origineel is maar praktischer vanwege de uitschuifbare poten.

Rot-ocul-houderomkeer-prisma