Recreatieoord Binnenmaas.

Omhoog

Bron: Vierde partiële herziening Hoeksche Waard vastgesteld met amendementen 010207 (Andere  stukken)

Herziening streekplan Zuid-Holland Zuid, Hoeksche Waard - Provinciale Staten 31 januari 2007


2. Veenpolderlandschap (Pag. 14/68)

Voor de Binnenbedijkte Maas past in het noordelijk deel een verdere ontwikkeling tot dagrecreatieland-schap.


3.2.3  Recreatie (pag. 19/68)

In de Hoeksche Waard is ruim voldoende aanbod aan recreatieve voorzieningen voor de eigen bevolking. De toegankelijkheid van de Hoeksche Waard moet verbeterd worden, waardoor het gebied zich meer kan profileren als randstedelijk uitloopgebied. Het gaat hierbij vooral om bekendheid en toegankelijkheid van voorzieningen en niet in de laatste plaats om de toegankelijkheid van het landschap. Dit karakteristieke open agrarische landschap met bloem- en boomdijken, dat niet voor niets met bijbehorende kernen tot nationaal landschap is aangewezen, moet voor de bezoeker worden opengelegd. De gast moet hier de rust en de weidsheid kunnen ervaren al wandelend of fietsend. Om de recreant op het eiland te houden zijn voorzieningen nodig als een hotel of jachthaven in een van de kernen; of daarbuiten verblijfsmogelijkheden in eenvoudige verblijfsaccommodaties tot luxe bed and breakfast. Verbreding van de agrarische bedrijvigheid kan hierbij een belangrijke rol spelen. Ook buitensporten als golfen en zweefvliegen kunnen van belang zijn voor het pakket aan recreatieve mogelijkheden voor een landelijk gebied aan de rand van grootstedelijke agglomeraties.

Recreatie kent vele verschijningsvormen en heeft daarmee veel raakvlakken met andere beleidssectoren. In deze herziening gaat het vooral om de ruimtelijke aspecten van (extensieve ) openluchtrecreatie, waterrecreatie, netwerken en routestructuren en bijbehorende voorzieningen op recreatieve knooppunten. Naast de plankaart geeft kaart 5 inzicht in de gewenste ontwikkelingen. kaart 5

In de provinciale nota Agenda Vrije tijd 2006-2010, waarin ook raakvlakken met cultuur en recreatie zijn ondergebracht, krijgt de Delta, onder het agendapunt water extra aandacht. De aandacht is met name gericht op het ontwikkelen van voorzieningen voor de waterrecreant/toerist. Naast het verbeteren van de leefbaarheid staat het bevorderen van (toeristisch) bezoek als belangrijke doelstelling genoemd.


3.2.3.1  Ruimte voor openluchtrecreatie (pag. 20/68)

Openluchtrecreatie levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving.. Het provinciaal beleid richt zich op de recreatieve infrastructuur in het landelijk gebied met onder andere het wandelpaden- en fietspadenplan, gekoppeld aan de landschappelijk aantrekkelijke delen van het plangebied en de cultuurhistorische elementen in het landschap en de kernen.

Bij Piershil in het kader van het project Swane Blake en bij Zuid-Beijerland (project Hitserse Kade) wordt gewerkt aan het uitbreiden van de recreatieve mogelijkheden tussen de kern en het open water langs de haven.

Binnen de randvoorwaarden van het behoud van natuur-, recreatieve- en landschappelijke waarden bestaat binnen de op de plankaart opgenomen openluchtrecreatiegebieden de ruimte voor het toelaten van commerciële additionele voorzieningen in de ontwikkelingspolen: Binnenmaas (dagrecreatielandschap), het eiland Tiengemeten (natuur) en de omgeving van Numansdorp (verblijfsrecreatie en watersport). Het recreatiegebied Binnenbedijkte Maas -Recreatieoord Binnenmaas- krijgt ruimte voor het ontwikkelen van elk-weer-voorzieningen ter verbreding van het economisch draagvlak zoals nieuwe attracties en kleinschalige verblijfsmogelijkheden. Op de plankaart staat hiervoor een zoekgebied recreatie aangegeven.


3.2.3.2  Verblijfsrecreatie (pag. 20/68)

In principe is nieuwvestiging van verblijfsrecreatieve terreinen, waaronder campings en bungalowpar-ken worden verstaan, waarbij verblijfsrecreatie onder stringente voorwaarden zoals opgenomen in de nota Regels voor Ruimte tot de mogelijkheden behoort, alleen toegestaan binnen de bebouwingscon-touren. Bij Numansdorp is in de Molenpolder ruimte voor nautische recreatie, waarbij ook verblijfsre-creatie mogelijk is. Uitbreiding van bestaande verblijfsrecreatieve terreinen buiten de bebouwingscon-tour is niet uitgesloten als dit noodzakelijk is ten behoeve van kwaliteitsverbetering van het bestaande terrein en onder voorwaarde van een goede landschappelijke inpassing. Vanuit kwaliteitsverbetering is in het Recreatieoord Binnenmaas ook de ontwikkeling van enige verblijfsrecreatie onder stringente voorwaarden mogelijk; passend bij het dagrecreatieve karakter van het gebied. Passantenvoorzienin-gen bij jachthavens zijn een bijzondere vorm van verblijfsrecreatie. Deze kunnen van belang zijn bij het opwaarderen van de recreatieve mogelijkheden voor de watersport.
Bij de vaststelling van de rode cotouren zal bij het eventueel opnemen van de mogelijkheden van ver-blijfsrecreatie nadrukkelijk beoordeeld worden of permanente bewoning afdoende is uitgesloten.


Groenblauw raamwerk (pag. 38/68)

K.6  Het verbreden van het (boven)lokale dagrecreatiegebied Binnenbedijkte Maas tot een multi-functioneel recreatiegebied.


Zoekgebied multifunctioneel recreatiegebied (pag. 46/68)
Indicatieve aanduiding van grotere gebieden waarin recreatieve ontwikkeling plaats dient te vinden, eventueel gekoppeld aan een andere ruimtelijke ontwikkeling. In dit zoekgebied is ruimte voor het ontwikkelen van elk-weer-voorzieningen en van kleinschalige verblijfsrecreatieve ontwikkelingen, mits passend binnen de kernkwaliteiten van het nationaal landschap.


 

Omhoog

Copyscape - Website copyright © 2007 - De gepubliceerde tekst op deze website vallen onder het auteursrecht, het op welke manier dan ook overnemen /dupliceren en/of publiceren van deze website informatie, is zonder schriftelijke toestemming, van de houder van deze website, niet toegestaan.
U kunt een emailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan john.degroot@tiscali.nl
Laatst bijgewerkt: 19 juni 2008 - Uw resolutie staat ingesteld op: