Seks voor het huwelijk

Eddie Roman voelde zich schuldig over zijn seksuele activiteiten voor het huwelijk. "... ik wist dat het onmogelijk was voor mij niet meer aan seks te denken en met verlangen naar mooie vrouwen te kijken." Hij ging inzien dat "als God almachtig is, als Hij alles kan doen, dan kan Hij me helpen...".

lijn_keerpunt.gif (1634 bytes)

Eddie Roman
Toen ik 21 jaar was, kwam in mij het verlangen om dichter bij God te leven. Omdat ik opgegroeid was in de Katholieke Kerk, nam ik me voor weer elke week naar de mis te gaan. De kerk leek me de beste plaats om te beginnen.

Ik had in die tijd omgang met een meisje en ik ging met haar naar bed. Ik wist dat dit tegen de wil van God was en ik wilde ermee stoppen. Maar dit was heel moeilijk. Op een avond vertelde ik mijn vriendin dat ik geen seks meer met haar wilde hebben. Na een week was onze relatie verbroken.

Ik voelde me goed toen ik dit besluit genomen had, maar ik wist dat ik vergeving moest vragen aan God omdat ik seks buiten het huwelijk had gehad. Ik besloot te gaan biechten. Ik vertelde de priester wat ik gedaan had. Hij vroeg me of ik 'bescherming' had gebruikt toen ik seks had. Ik vroeg hem of hij een condoom bedoelde. Hij zei: 'Ja'. Ik kon zijn vraag bevestigend beantwoorden. Hierop zei hij dat het O.K. was, zolang ik maar een condoom gebruikte. Opgelucht stapte ik de kerk uit.

Ik ging door met mijn seksuele aktiviteiten. Na een paar maanden voelde ik me toch weer schuldig. Ik wist dat het verkeerd was wat ik deed, ook met een condoom. Ik stopte met seks en nam me voor te proberen ermee te stoppen totdat ik getrouwd was.

Seks in mijn gedachten

Een vriend vroeg me mee te gaan naar zijn gemeente in San Diego. Ik had nog nooit de Bijbel gelezen of bestudeerd. De Katholieke Kerk had me nooit aangemoedigd dit te doen. Ik genoot heel veel van de preken die ik hoorde. Ik hoorde het evangelie en ik begreep het, ik geloofde erin. Maar ik was nog niet zover berouw te hebben en mijn manier van leven te veranderen. Ik dacht dat het tussen mij en God wel goed zat, omdat ik geen seks meer had.

Toen hoorde ik in een preek over de Bergrede dat als iemand een vrouw aanziet om haar te begeren, hij in de ogen van God al overspel met haar gepleegd heeft in zijn hart (Matth.5:28). Ik was wel gestopt met seks te bedrijven, maar ik was niet gestopt om met verlangen naar meisjes te kijken en in mijn gedachten aan seks te denken. Ik had gedacht dat ik het misschien vol kon houden tot mijn huwelijk geen seks te hebben. Maar ik wist dat het onmogelijk was voor mij niet meer aan seks te denken en met verlangen naar mooie vrouwen te kijken.

Ik bleef naar de Bijbelstudie gaan en leerde over de kracht van de Heilige Geest. Ik begreep dat alleen God me de kracht kan geven om de verleiding te weerstaan. Deze tekst sprak me geweldig aan:

'U heeft geen verzoeking getroffen dan menselijke; en God is getrouw, die niet zal toelaten dat u verzocht wordt boven wat u kunt verdragen; maar met de verzoeking zal Hij ook de uitkomst geven, zodat u ze kunt verdragen'
(1 Corinthiers hoofdstuk 10 vers 13).

Dit was voor mij een openbaring! Als God almachtig is, als Hij alles kan doen, dan kan Hij me helpen niet meer met verlangen te kijken naar vrouwen.

Na ongeveer twee maanden van Bijbelstudie, gaf ik me over aan de Heer Jezus. Ik vroeg Hem mijn zonden te vergeven. Ik vroeg of de Heilige Geest, die in mijn leven gekomen was, mij de kracht wilde geven zo te leven als God van me vraagt.

Verzoeking?

Diezelfde avond belde een vriendin me op, die ik in geen maanden gezien had. Zij wilde met me uitgaan. Dit had ze me nog nooit gevraagd. De enige keren dat we af en toe eens samen waren, was midden in de nacht en bij haar in huis. Nu wilde ze met de auto bij me komen om samen naar een 'speciaal plekje' te gaan, de een of andere geheimzinnige plek. Ze wilde me niet vertellen waar het was.
Ik herinnerde me dat je beproefd wordt als je tot geloof bent gekomen. Even dacht ik dat het beter was niet met haar uit te gaan. Maar ik was zo verblufd door haar telefoontje dat ik ermee instemde. Zij kwam me om ongeveer 10 uur in de avond ophalen.

Ik vroeg haar even te stoppen bij een postkantoor dat nog zo laat open was. Toen ik daar klaar was en weer naar buiten ging, zag ik iets op een tafel liggen. Meestal is daar alles opgeruimd 's avonds. Het was alsof mijn ogen door iets aangetrokken werden. Ik nam het in de handen. Het was een Bijbel. Een kleine, rode Bijbel. Ik moest er opeens aan denken dat God altijd bij ons is en ons wil helpen om weerstand te bieden tegen verleiding. Ik stak de Bijbel in mijn zak. Ik ging terug in de auto en we gingen op weg naar 'het speciale plekje'.

Ik ben opgegroeid in San Diego. Ik ben haast overal geweest in deze stad, op mijn fiets en in mijn auto. Ik had wel eens gehoord van dit speciale plekje, maar ik was er nog nooit geweest. Het bleek een monument te zijn ter herinnering aan de oorlog. Het was op een berg. Op het hoogste punt stond een reusachtige kruis. 'Geweldig,' dacht ik, 'een kruis'! Daar stond ik en keek naar het kruis met een Bijbel op zak. Ik voelde me zo gelukkig. Ik had het gevoel of God tegen me zei: 'Jij bent mijn kind'! Ik kon er alleen maar aan denken hoe geweldig God is. Ik kon alleen maar praten over God en over het kruis.

Het meisje dat bij me was, raakte door mij in de war, dus vertrokken we maar weer. Toen we weer in de auto zaten en de radio aandeden, hoorden we iemand die het evangelie bracht! Zo kwamen we bij haar thuis. Altijd als ik bij haar in huis was, gingen we samen naar bed. Maar nu was alles anders. Ik dacht helemaal niet aan seks.
We zaten samen in de keuken. Ze gaf me een beker warme chocolade. Na ongeveer tien minuten vroeg ze of ze me naar huis zou brengen. Dat vond ik goed.

Was dit het eind van onze vriendschap? Nee, een paar jaar later belde ze me op een avond op. Ik nodigde haar uit mee te gaan naar een openlucht samenkomst. Dit vond zij goed. Die avond werd het evangelie gebracht, de blijde boodschap van genade voor een verloren zondaar. En het wonder gebeurde. Zij nam de boodschap aan. Zij geloofde in de Heer Jezus en zij werd gered. Vanaf die tijd wandelt zij met de Heer Jezus, geprezen zij God!

Vrijgemaakt

God heeft me helemaal verlost van mijn verkeerd seksueel gedrag, ook van mijn met verlangen kijken naar vrouwen en van mijn zondige gedachten over vrouwen. Als de begeerte bij me naar boven komt, als ik begin eraan te denken, dan ben ik in staat er meteen mee te stoppen. Niet in mijn eigen kracht, maar door de genade van God en door de kracht van de Heilige Geest.

Ik kwam tot geloof toen ik 21 jaar was. Zes jaar later trouwde ik met mijn beste vriendin, die ook tot geloof gekomen was. Al die jaren was ik erin geslaagd rein te blijven. Zo kon ik het huwelijk ingaan zonder de last van een verkeerd leven op seksueel gebied, van het gaan van de ene seksuele verhouding naar de andere. Ik prijs de Heer Jezus die me er helemaal vrij van gemaakt heeft! God kan alles doen, Hij kan ook jouw leven veranderen, wat je ook gedaan hebt. Jezus Christus is Heer!

Eddie Roman, Santa Ana, Californië

Keerpunt, 2002. Vertaald uit het Engels door P.J. Oudenampsen. Foto: uit privé-bezit Eddie Roman.


Wilt u naar aanleiding van dit verhaal reageren naar Keerpunt of wilt u weten hoe ook u kunt veranderen? Stuur een e-mail naar Keerpunt:

info@keerpunt.net

U kunt een e-mail naar de persoon uit het verhaal sturen. Vermeld dan als onderwerp 'Reactie op je verhaal op Keerpunt'  en gebruik het volgende e-mailadres:

romanmedia@yahoo.com (in het Engels)


Lijn ter afscheiding

Home

Klik voor homepage Keerpunt

Verhalen van mensen die veranderden