Lichtpunt in Friesland

Klaas van Denderen raakt verslaafd aan drugs en wordt opgevangen in een christelijk hulpverleningscentrum in Friesland. Een meisje daar bidt een gebed en Klaas zegt het na om haar een plezier te doen. "Ik voelde er niks bij en er gebeurde ook niks. Later ging ik beseffen dat dat eenvoudige gebed van dat meisje het begin is geweest van de ommekeer in mijn leven. Ik nam God toen niet serieus, maar God nam mij wel serieus." Journalist Ruurd Walinga doet verslag.

lijn_keerpunt.gif (1634 bytes)

Klaas van Denderen en zijn vrouw
In zijn jeugd in Groningen waren mannen als Herman Brood en Mick Jagger bekende drugsgebruikers. Deze mannen waren verslaafd, maakten muziek en hadden succes. Zoekende naar de zingeving van het leven waren het deze mannen wiens leven vele jongeren niet echt afschrok om ook te gaan experimenteren met verslavende middelen. Ook Klaas van Denderen ging drugs gebruiken. Dat hij verslaafd zou raken aan drugs had hij nooit gedacht. Toch werd hij het. Hij raakte aan lager wal.

   In de ijzelwinter van 1987 belde de inmiddels twaalf jaar verslaafde Klaas op het station in Groningen naar de SOS-hulplijn. Hij werd doorverwezen naar het Lichtpunt (een opvang- en ontmoetingscentrum - redactie Keerpunt) in Kollumerzwaag. Tijdens het eerste gesprek maakten de hulpverleners van het Lichtpunt meteen duidelijk, dat ze niet aan verslaafdenopvang deden. Begeleiding en opvang van deze doelgroep is te specialistisch. Omdat Klaas onderdak nodig had, mocht hij toch even blijven. ,,Hoe lang ik destijds in het Lichtpunt heb gezeten, weet ik niet meer precies. Misschien vier weken'', vertelt Klaas, inmiddels 46 jaar. ,,Wat ik me herinner van die periode was dat er zo'n warm gevoel heerste. De mensen die hielpen, die er waren, deden het uit overtuiging, uit liefde. Dat kende ik niet. En ook dat ze duidelijk waren. Dit zijn onze regels. Als verslaafde probeerde je natuurlijk iedereen te manipuleren. Toen ik daar zat, blowde ik ook nog stiekem, gebruikte allerlei pillen en dronk stevig. En toch wist ik: die mensen in het Lichtpunt staan voor de waarheid, ze gaan ergens van uit, staan ergens voor.''

Zondaarsgebed

  ,,Na een paar weken vroeg een stagiaire, een degelijk gereformeerd meisje geloof ik, of ze met een collega voor mij mocht bidden. Ze had me al vaker iets over het evangelie verteld en dat had me boos gemaakt. Ik hield niet van die EO-verhalen en vond kerkmensen maar hypocriet. Zo'n beeld had ik tenminste van christenen. Maar toen ze voorstelde om voor mij te bidden, vond ik dat wel goed. Op een gegeven moment heb ik het zondaarsgebed gebeden. Daarin geef je aan dat je gezondigd hebt, dus niet gedaan hebt wat God van je wil, en dat je Jezus nodig hebt. Die stagiaire bad dat gebed en ik zei het braaf na om haar een plezier te doen. Ik voelde er niks bij en er gebeurde ook niks. Later ging ik beseffen dat dat eenvoudige gebed van dat meisje het begin is geweest van de ommekeer in mijn leven. Ik nam God toen niet serieus, maar God nam mij wel serieus.''

   Na een paar weken in de opvangboerderij te hebben gezeten, wordt Klaas opgenomen in het christelijke afkickcentrum van De Hoop in Dordrecht. Na 2,5 jaar kan hij weer op eigen benen staan. Hij heeft dan een lasdiploma en doet de opleiding inrichtingswerk. Vervolgens werkt hij tien jaar als hulpverlener bij het Leger des Heils en helpt hij mensen die net als hij in de goot terecht zijn gekomen.

   Sinds 3,5 jaar leidt Klaas samen met zijn vrouw, die hij heeft leren kennen in De Hoop, de Capitol Worship Centre gemeente in Amsterdam. Het is een bruisende gemeente met onder andere kunstenaars, musici en dus creativiteit. Het echtpaar reist sindsdien de hele wereld over om het evangelie van Jezus Christus bekend te maken. Geregeld legt hij het evangelie uit aan voorbijgangers op Times Square in New York en is hij te vinden in de Bronx, de achterbuurten van deze wereldstad.

Gedumpt

   Verder heeft hij een stichting opgericht om hulp te bieden aan kinderen in Minsk (voormalig Rusland) en predikt hij in India. ,,Onze gemeente is over de hele wereld actief. In de gemeente in India, waar we naar toe gaan, worden elke dienst minstens drie zuigelingen gedumpt door hun moeders. We gaan kijken hoe we daar kunnen helpen.''

   Dit jaar verschijnt het levensverhaal van Klaas van Denderen in boekvorm. Ook komt er een cd uit dankzij muzikale steun van zijn gemeenteleden in Amsterdam. Het wonder van Klaas ligt in het verlengde van het wonder van het Lichtpunt. God die zich bekommert om mensen en mensen inschakelt voor Zijn doel.

Ruurd Walinga

Bron: Lichtpuntkrant, eenmalige bijlage van ZondagsNieuwsblad.
Website van Lichtpunt: http://www.lichtpuntinfo.nl/


Wilt u naar aanleiding van dit verhaal reageren naar Keerpunt of wilt u weten hoe ook u kunt veranderen? Stuur een e-mail naar Keerpunt:

Mail ons