Van zoektocht tot ontdekkingsreis

Wil Beerens had huwelijksproblemen en levensvragen. Zijn zoektocht, die onder andere voert langs house party's, neuro-linguistisch programmeren en hypnotherapie, wordt uiteindelijk een ontdekkingsreis.

lijn_keerpunt.gif (1634 bytes)

Annie en Wil Beerens
Mijn naam is Wil Beerens ik woon in Weert en ben 43 jaar. Ik ben getrouwd met Annie, heb een zoon van 21 jaar en een dochter van 17.

Van huis uit ben ik katholiek gedoopt, maar heb daar verder niets mee gedaan. Van mijn jeugd kan ik mij niet zoveel meer herinneren, veel van de gebeurtenissen uit mijn jeugd heb ik weggestopt.

Op veel te jonge leeftijd ben ik getrouwd en wist nog niet zo goed hoe ik met de verantwoordelijkheden van het huwelijk om moest gaan. Mijn huwelijk strandde na 7 jaar. Ik was toen 28 jaar, woonde alleen en had twee schatten van kinderen die ik gelukkig zoveel kon zien als ik wilde. De verstandhouding met mijn ex-vrouw is wel altijd goed geweest.

Op een mooie dag leerde ik Annie kennen, mijn huidige vrouw. Maar nog steeds wilde het met mijn verantwoordelijkheden niet lukken en weer dreigde het mis te gaan door stommiteiten die ik beging. Dit was een kritiek moment in mijn leven!

De man aan de deur

Maar opeens stond daar iemand voor mijn deur, iemand die pas God had leren kennen, een man genaamd Peter. Hij heeft lang met mij gepraat over wat God in zijn leven had gedaan en wat God voor mij zou kunnen betekenen.

Die dag heb ik geknield voor het raam en tot God gebeden om alsjeblief in mijn leven te komen en mij uit de situatie te halen waar ik in zat. Diezelfde dag nog werd de basis gelegd voor de oplossingen van mijn problemen die ik toen had. Nog geen week later waren mijn problemen zelfs opgelost.

Mijn leven stond weer op het goede spoor en al snel had ik de draad van het leven weer opgepikt. En daar ging ik weer, het gesprek met Peter was ik al snel vergeten en ook het gebed was al snel weer naar de achtergrond verdwenen, zoiets van:  "Bedankt, God, ik kan het nu zelf wel weer". Mooi niet dus.

Op zoek

Toch was er iets veranderd, op een of andere manier ben ik toen op zoek gegaan, ik wist nog niet waarnaar, maar ik begon mij te interesseren voor het menselijk gedrag. Waarom doen mensen wat ze doen? Wat drijft mensen? Waar komen we vandaan? Wat is het doel van ons bestaan ? Wat gebeurt er na de dood? En wie ben ik zelf eigenlijk? En nog veel meer vragen.

Er volgde er een hele periode van relatieve rust. In die tijd deed ik veel aan sport en was uren per week bezig met trainen. Hardlopen, fietsen, zwemmen, zoveel als ik maar kon en liefst zo hard mogelijk. Daarnaast hield ik mij bezig met transcendente meditatie, een gezonde geest in een gezond lichaam, dacht ik. Wat later begon ik samen met mijn vrouw een schoonmaakbedrijf, en alles wat we aanpakten lukte. Het ging financieel heel erg goed met ons. Wij konden doen en laten wat we wilden, het kon niet op. We gingen veel uit eten en nog veel meer op stap. Wat waren we gelukkig, dachten we. Het leven lachte ons toe.

En toch, opeens had ik het helemaal gehad met het bedrijf: dit was niet wat ik werkelijk wilde, ik wilde iets anders. Twee maanden later was het bedrijf al verkocht, het personeel was ondergebracht bij de nieuwe eigenaar, en voor ons begon weer een nieuwe periode in ons leven.

Op dit moment kwam ik ook Peter weer tegen in de stad, we hadden een kort gesprek over hoe het ging in ons leven. Ik vertelde hem dat ik een geweldig leven had, maar Peter wist wel beter. We groetten elkaar en gingen weer ieder onze weg.

Wij kochten een woonschip en gingen varen, wij wilden even een jaar helemaal niets. Uiteindelijk kwamen we België terecht, waar we een hele fijne periode hebben doorgebracht en waar we veel fijne mensen hebben leren kennen. Maar op die leeftijd niets doen, dat hou je niet vol, dus vertrokken we weer naar Weert in Nederland. Schip verkocht en weer een huis gekocht.

Op stap gaan dat deden we nog steeds volop. In die periode kwamen we ook in het house circuit terecht, waar we nachten doorgingen met feesten van Amsterdam tot Antwerpen en wat daar tussen in ligt.

In diezelfde periode las ik heel wat boeken met betrekking tot mijn levensvragen die ik nog steeds had. Alles wilde ik weten over reïncarnatie, hypnose, meditatie, hypnotherapie, haptonomie, holistische massage, universele levensenergie, enz. enz. Dat er Iemand was die mijn leven al een keer eerder terug op het spoor had gezet, daar ging ik volledig aan voorbij.

NLP en hypnotherapie

Ook ging ik samen met mijn vrouw een NLP ( Neuro Linguïstisch Programmeren ) opleiding volgen. Hier leer je onder andere het menselijk gedrag te analyseren, om vervolgens door middel van onder andere hypnose een nieuw programma in je onderbewustzijn te programmeren. Dit zette mijn leven volkomen op zijn kop, maar dat zag ik op dat moment helemaal niet, ik dacht werkelijk dat ik gevonden had waar het om draait in het leven, ik kon immers door middel van NLP datgene met mijn leven doen wat ik wilde, namelijk rust vinden.

Verder ging ik in Utrecht een 4-jarige beroepsopleiding volgen om hypnotherapeut te worden, om andere mensen te leren hoe ze hun leven op de rit konden krijgen. Als ik hier aan terugdenk, stijgt me het schaamrood naar de kaken, want zelf bakte ik er niets van, maar dit zag ik gewoon niet. Tijdens deze opleiding begonnen mij de ogen langzaam open te gaan; de medeleerlingen maar ook de docenten waren er misschien nog wel erger aan toe dan ikzelf, want bij anderen zag ik altijd precies wat er aan schortte.

Toen kwam ik Peter weer tegen in de stad, ik nodigde hem uit voor een gesprek bij mij thuis. Peter vertelde mij weer over God en wat dat voor hem betekende in zijn leven. Ik wilde er niets van horen, want ik vond dat we ons leven zelf moeten invullen zoals wij denken dat het hoort en ik had wel 10 argumenten om Peter van mijn gelijk te overtuigen.

In die tijd werd ik ook overgehaald om de master opleiding te volgen in NLP. Als ik deze opleiding zou volgen dan zou mijn leven pas echt inhoud gaan krijgen. Eigenlijk wilde ik er niet aan beginnen maar deed dit toch. Na zo'n 12 lessen was het in een keer helemaal over, ik blokkeerde helemaal, begon spontaan te huilen tijdens de les en moest ermee stoppen. Later hoorde ik van diverse andere mensen dat ook hun leven volledig op de kop was gezet.

Het ging toen ook erg slecht met mijn relatie met Annie, we hadden alleen nog maar ruzie, we spraken soms dagen niet met elkaar, een vreselijke tijd was dat. Mijn beste vriend waar ik al 30 jaar mee bevriend was, raakte ik ook nog kwijt, we hebben elkaar daarna nooit meer echt gesproken. Nu achteraf begrijp ik waarom dit allemaal zo gelopen is.

Het jaar 2000 was inmiddels aangebroken. Mijn relatie was slecht, we waren zelfs bijna uit elkaar gegaan. We kwamen nergens meer. Daar zat ik met al die cursussen en opleidingen die ervoor moesten zorgen dat we een fijn leven konden leven en die antwoorden zouden geven op mijn levensvragen: Wie ben ik, waar kom ik vandaan, wat doe ik hier en waar ga ik naar toe.

Diverse maanden heb ik thuis gezeten om na te denken over mijn leven, en hoe nu verder. Ongeveer in mei 2000 werd er een roze briefje in de brievenbus gestopt met de volgende tekst :

Als de lasten u drukken en u vermoeid raakt, kom dan bij mij. Ik zal u rust geven.

Meer stond er niet op, aanvankelijk schonk ik er geen aandacht aan, maar ik kon het ook niet weggooien. Dit briefje heeft ongeveer 3 maanden op een tafeltje gelegen dat naast mijn stoel stond, en iedere keer las ik die tekst.

Bijbel

Op een dag kwam de gedachte bij me op om een bijbel te gaan kopen; misschien dat ik daar wel antwoorden in kon vinden. Maar ik begreep helemaal niets van dat boek. Ik besloot om Peter te bellen: wellicht zou hij me kunnen helpen om in de bijbel te lezen.

Vanaf die tijd, september 2000, komen Peter en ik wekelijks bij elkaar om te praten en te lezen in de bijbel. Al snel leerde ik: hoe ik kon bidden, wat Gods plan met ons is, wat een geweldig offer Jezus Christus heeft gebracht en dat ik een levendige relatie met Hem kon hebben en nog veel meer. Eindelijk na al die jaren van ieder keer weer opnieuw met een nieuw hoofdstuk in mijn leven te zijn begonnen, begon ik nu aan een nieuw boek: het Woord van God.

Was dit nu het einde van mijn zoektocht? Was het maar waar, alhoewel, het is nu geen zoektocht meer, maar meer een ontdekkingstocht, een ontdekkingstocht waarin de Gods Geest, de Heilige Geest, mij leidt.

Contact met mijn zus hersteld

God liet mij al vrij snel concreet zien dat Hij in mijn leven aan het werk was. Ik had al jaren geen contact meer met mijn enige zus. Dit was een van de eerste dingen in mijn leven die ik wilde veranderen, ik wilde dat het kontakt hersteld zou worden. In gebed heb ik dit probleem voorgelegd aan God en gevraagd of Hij me wilde helpen om dit op te lossen.

Op een ochtend bad ik om 10.15 uur tot God. Die middag zouden mijn vrouw en ik naar de sauna gaan, maar mijn vrouw zei: "Zullen we eerst nog even bij je ouders langs gaan?". Dat deden we. Daar aangekomen vertelde mijn moeder me dat mijn zus me nodig had, ze had gebeld en gevraagd of mijn moeder mij wilde bellen. Meteen ben ik in de auto gestapt en naar haar toe gegaan. Tijdens de rit naar haar huis heb ik God wel tien keer bedankt. Bij mijn zus aangekomen zag ik meteen dat ze een groot probleem had. Voor het eerst in mijn leven kon ik mijn armen om haar heen slaan om haar te troosten, en we hebben weer regelmatig contact. Dit is toch fantastisch.

Vriend

Ook voor de vriendschap met die vriend waar ik over vertelde heb ik intensief gebeden. Ik wilde zo graag aan hem vertellen wat er aan het gebeuren was in mijn leven, want hij heeft eigenlijk dezelfde problemen in zijn leven zoals ik die had. Meer dan een jaar had ik hem niet gezien. Ook hier gebeurde het weer op dezelfde dag na een intensief gebed waarin ik God vroeg hem alstublieft weer op mijn pad te brengen. Terwijl ik een kopje koffie zat te drinken in de stad, zat opeens mijn vriend tegenover mij aan de stamtafel van dat café. Maar het verliep anders dan ik had verwacht. Ik keek hem aan en wilde beginnen met een gesprek, maar terwijl ik naar hem keek begreep ik opeens waarom hij zo plotseling uit mijn leven was verdwenen: uit zijn hele houding straalde zoveel boosheid dat ik hem niets verteld had over de verandering in mijn leven, nog niet tenminste. Ook hier verhoorde God mijn gebed nog dezelfde dag, en ik heb er het volste vertrouwen in dat ik mijn vriend, want zo beschouw ik hem nog steeds, op een dag weer zal ontmoeten en dat we vele uren nodig hebben om bij te praten, zodat ik hem eindelijk dat kan vertellen wat er in mijn leven gebeurd is.

Waar naar toe?

Zo is God dus in mijn leven gekomen en in het begin had ik 1001 vragen, en daar zijn er gelukkig al veel van beantwoord. Want daar ben je dan: 42 jaar, tot geloof gekomen. Waar moet je dan naar toe? Wat is de Waarheid? Wie moet ik geloven? Peter liet mij gelukkig helemaal vrij om uit te zoeken waar ik moest zijn om invulling te geven aan mijn geloof. Dit was en is niet makkelijk.

Ik ben een inventarisatie gaan maken van de vele denominaties die er op de wereld zijn en die allemaal pretenderen de waarheid in pacht te hebben. Daar verschrok ik mij van katholicisme, protestantisme, baptisme, Jehovah's getuigen enzovoort. Alleen al binnen de hervormde kerk zijn ik weet niet hoeveel verschillende afdelingen die het allemaal oneens zijn met elkaar. Van extreem met zwarte kousen (geen t.v., niet op zondag buiten spelen voor de kinderen en de harde hand van vader) tot wat gematigder. Ik lees dit nergens in de bijbel en kan dit niet rijmen met Gods liefde, zoals ik die heb leren kennen.

Katholicisme

Ook heb ik gesproken met een katholieke pastoor hier uit de buurt en stelde hem de vraag: "Hoe zit dat nu met bekering en doop zoals de Bijbel dit aangeeft?" Dat was niet meer nodig, vertelde hij me, want ik was al katholiek gedoopt en dat is voldoende. Terwijl de Bijbel zegt : Bekeert u en een ieder van u late zich dopen op de naam van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, en gij zult de gave des Heiligen Geestes ontvangen.

Als je de waarheid ergens van wilt achterhalen moet je naar de oorsprong, dacht ik. Daarom ging ik op zoek gegaan naar de oorsprong van het rooms-katholieke geloof en kwam uit in het jaar 313 na Christus en de manier waarop keizer Constantijn aan de macht kwam, een heidense man die aanbidder van de zonnegod was. Wat verder zoekend in de geschiedenis kwam ik uit bij de kruistochten en weer later de Spaanse inquisitie. De verhalen van verkrachte nonnen over de gehele wereld, de vele moorden die gepleegd zijn uit naam van God, het misbruik van jonge jongens op de internaten. Ik geloof vast en zeker dat er heel veel goede en liefdevolle vertegenwoordigers zijn van dit geloof, maar er klopt iets niet met de oorsprong, er is water bij de wijn gekomen, steeds meer en meer, waardoor de boodschap van het Woord van God vervaagd is.

Geen wonder toch dat niemand meer iets met het geloof te maken wil hebben en dat we het massaal gaan zoeken in allerlei isme'n waardoor we steeds verder afdwalen. Het lijkt wel of er een kwade macht bezig is om de mens steeds verder van God te verwijderen. Vergeeft u mij als ik sommige zaken nog niet helemaal in het goede licht zie, maar bovenstaande punten zijn feiten waar we niet omheen kunnen.

Reformatie

Zo heb ik mij ook verdiept in de reformatie die plaatsvond. Zij hebben er tenminste voor gezorgd dat mensen de bijbel mochten gaan lezen. Maar ook hier stuit ik op zoveel onderlinge strijd, dat kan toch nooit Gods bedoeling zijn geweest, zoveel onenigheid tussen Zijn kinderen, want dat zijn we toch kinderen van God.

De Waarheid

Zo ben ik tot de conclusie gekomen, dat er maar één Waarheid is, de Waarheid die God ons wilt leren. Door middel van gebed en door het lezen van Gods Woord komen we daar achter, als we tenminste bereid zijn om de Heilige Geest ruimte te geven om in ons te komen en Hem willen volgen op het pad dat Hij voor ons bereidt heeft. Voeg u naar Mij en wees Mijn discipelen, want ik ben vriendelijk en nederig van hart. Bij Mij zult u diepe innerlijke rust vinden. Zegt Jezus in het Mattheüs-evangelie.

Twee plechtige momenten

Inmiddels heb ik mij bekeerd van mijn oude leven, volledig bewust van de reikwijdte van dit besluit. Vervolgens heb ik mij laten dopen in de Naam van Jezus Christus. Op 1 juli 2001 om 5.00 uur s' morgens bij het opkomen van de zon in natuurbad de IJzeren Man te Weert.

Wil en AnnieVervolgens ben ik op 16 september 2001 voor God getrouwd met Annie (zie foto) op een prachtige locatie in het Weerter bos in de openlucht bij het "grenskerkmonument". Deze twee plechtige momenten in mijn leven zijn begeleid door Peter, de man die op de cruciale momenten in mijn leven er gewoon was.

Verlangen

Het afgelopen jaar is voor mij dus een roerige en boeiende periode geweest. Eerst de roeping van God, vervolgens de vraag waar wilt God mij hebben, waarom roept God mij en vervolgens de vraag "Wat kan ik voor U betekenen, Vader". Kan ik nu rustig achterover leunen en wachten op de terugkomst van Jezus Christus of moet ik aan de slag? Dit zijn vragen waar ik nog geen duidelijk antwoord op heb.

Maar één ding weet ik zeker, ik brand van verlangen om mijn relatie met God te verdiepen. Er is een vurig verlangen in mij om het fantastische nieuws van God te verkondigen. Het liefst zou ik mijn hele leven aan God willen wijden en dat ik 24 uur per dag voor Hem zou kunnen werken. Maar ik begrijp ook dat ik nog heel veel moet leren.

Misschien zijn er mensen die dit lezen en die ook nog veel willen leren, misschien kunnen we dit samen doen. Sinds een jaar hebben we een huisgroep waar iedereen van harte welkom is om mee te praten en te studeren in Gods Woord onder leiding van de Heilige Geest. Ook voor mensen die nog niet gelovig zijn of niet meer weten wat ze moeten geloven, door al de beschadigingen die aangericht zijn door de verschillende religie's die door mensen in de wereld gebracht zijn, voor al deze mensen wil ik graag een vraagbaak zijn. U mag mij bellen op tel.nr. 0495-548282 of mailen op wil.beerens@worldonline.nl

Mijn leven heeft een totaal andere wending gekregen, mijn leven heeft zin gekregen, mijn relatie met Annie is helemaal in orde, het kontakt met mijn familie is weer zoals dat behoort te zijn, ik mag regelmatig met mensen spreken die zoekende zijn. In al die jaren die achter mij liggen ben ik nog nooit zo gelukkig geweest. Dit was mij alleen nooit gelukt, dus alle eer voor God want aan Hem heb ik dit te danken, en nog veel meer, maar dat is een ander verhaal wat ik u graag nog eens wil vertellen.

Wil Beerens, 2002

Gepubliceerd op Keerpunt in 2002. Voor Keerpunt opgemaakt en bewerkt door Kees Langeveld.


Wilt u naar aanleiding van dit verhaal reageren naar Keerpunt of wilt u weten hoe ook u kunt veranderen? Stuur een e-mail naar Keerpunt:

info@keerpunt.net

U kunt een e-mail naar de persoon uit het verhaal sturen. Vermeld dan als onderwerp 'Reactie op je verhaal op Keerpunt'  en gebruik het volgende e-mailadres:

wil.beerens@worldonline.nl


Lijn ter afscheiding

Home

Klik voor homepage Keerpunt

Verhalen van mensen die veranderden