Verslaafd aan paracetamolpillen

Haar depressiviteit dreef Azam naar de pillen. Paracetamol was in grote hoeveelheden voor handen; dagelijks slikte ze twintig tabletten om haar ellende te vergeten. Haar vlucht naar Nederland had Azam verbitterd; ze kreeg een hekel aan mensen.

lijn_keerpunt.gif (1634 bytes)

Samen met haar kinderen kwam Azam vier jaar geleden in een Nederlands asielzoekerscentrum terecht. Ze zat in zak en as. Haar verdriet en haar depressies maakte haar wanhopig. Maar toen Azam via een vriend van haar oudste zoon in contact kwam met de Nederlandse Carla veranderde er veel.

Hechte vriendschap

De twee vrouwen ontmoetten elkaar vaak. Ondanks de verschillen in hun culturele achtergrond ontstond een hechte vriendschap. Carla nam haar nieuwe vriendin ook mee naar de kerk. Azam was voordien wel eens in een Nederlandse kerk geweest maar door de ongastvrije houding van de gemeenteleden al na één keer niet meer gegaan. Azam over haar vriendschap met Carla: "Ze kwam iedere vrijdagavond. En ze nodigde mij ook uit om bij haar te komen. We gingen met elkaar leuke dingen doen en we lazen samen in de bijbel."

Radicale verandering

De boodschap van dat boek veranderde haar radicaal. Ze begon God te zoeken in gebed. Het contact dat Azam ervoer met de God van de bijbel had wonderlijke gevolgen in haar leven. Ze stopte in één keer met het slikken van pillen. Azam: "Bovendien veranderden mijn depressie en haat ten opzichte van andere mensen in een houding van vrede en liefde."

Uitzetting

In die tijd werd het gezin echter met uitzetting bedreigd. Er was een afspraak gemaakt met de Iraanse ambassade ter voorbereiding op terugzending. Haar Nederlandse vriendin en de kerk begonnen intensief tot God te bidden voor Azam. Op de dag dat de politie Azam en haar kinderen naar de ambassade bracht, bleek deze gesloten te zijn. Zonder opgaaf van reden. Azam kon onverrichter zaken terug naar het AZC. De uitzetting was van de baan!

Dreigementen

Zonder gevaar was haar relatie met de God van de bijbel niet. Op een keer kwam een Iraanse man met dreigementen naar Azams woonplek. "Keer terug naar de Islam, anders zul je vermoord worden, en je kinderen ook," zo klonk zijn boodschap. Azam: "Volgens de politie die ik ingelicht had, moest hij van buiten het AZC komen. Ik begrijp nog steeds niet hoe hij erachter was gekomen waar ik woonde."

Azam liet zich niet uit het veld slaan. Sterker nog: om aan iedereen te laten zien dat ze voortaan een volgeling van Jezus Christus wilde zijn, liet ze zich begin dit jaar dopen. Azam heeft nog steeds geen verblijfsstatus, maar de vrede van God woont in haar hart.


Bron: Weergave, december 1999. Weergave is een periodiek van de Stichting Gave ( www.gave.nl ). 
Voor Keerpunt bewerkt door Wijnand Voogt. De naam Carla is gefingeerd, de zogenoemde vrouw is niet. Foto's: Hemera; geen foto van de betrokken vrouwen.

Wilt u naar aanleiding van dit verhaal reageren naar Keerpunt of wilt u weten hoe ook u kunt veranderen? Stuur een e-mail naar Keerpunt:

Mail ons

Vermeld daarbij als onderwerp 'Verhaal Azam', dan weten wij op welk verhaal u reageert


Lijn ter afscheiding

Home

Klik voor homepage Keerpunt

Verhalen van mensen die veranderden