Verzorging van kauwtjes

Collegawebsite: Zwartevogels.nl - Vogel gevonden

Help, ik heb 'n jonge kauw gevonden. Wat nu?” is 'n vraag die me nog wel eens gesteld wordt, zeker in het voorjaar. Als je zo'n jong beestje ergens vind, komen er vaak gelijk allerlei verzorgingsinstincten naar boven borrelen. Ik moet zeggen dat ik er zelf ook last van heb. Echter.... 'n kauw is altijd het beste af in de natuur. Een mens kan een kauw als soortgenoot nooit vervangen. Wees er attent op dat als je 'n jonge kauw vrij gemakkelijk kunt vangen, dat nog niet wil zeggen dat hij ziek of verzwakt is. Jonge kauwen zijn nu eenmaal minder schuw en alert op gevaren; ze staan nog aan het begin van hun leerschool.
Het kan echter zijn dat er wel wat aan de hand is. Dit en wat te doen in welke situatie wordt hieronder behandeld. Bedenk wel dat deze adviezen niet het resultaat zijn van 'n opleiding (want deze bestaat niet), maar het gevolg van ervaring, interesse, nazoekwerk e.d. De kans dat andere vogelaars er andere opvattingen op na houden is zeker aanwezig, en het is dan ook goed om op meerdere plaatsen informatie in te winnen.
Verder houd ik me aanbevolen voor ervaringen en tips van anderen; hoe meer we elkaar (en daarmee de kauwtjes) kunnen helpen, hoe beter 't is.

Kauw is ziek/zwak

Stel nu dat er wel wat aan de hand is. Wat dan? Mijn eerste reactie is; linea recta naar de vogelopvang. Zij kunnen ervoor zorgen dat hij deskundig opgevangen wordt, niet te tam wordt – want dat bemoeilijkt het uitzetten weer - en uiteindelijk met een redelijke kans van slagen weer uitgezet wordt in de natuur. Als dit niet of niet direct lukt kunt u hem, zo kort als mogelijk is, opvangen en weer uitzetten (zie verderop voeding en verzorging.).

Kauw is handtam

De kans is meer dan levensgroot dat hij bij 'n vorige eigenaar is weggevlogen, of dat er in de buurt iemand is die hem bewust heeft vrijgelaten. Als het er duidelijk op lijkt dat het beestje problemen heeft (om bv. zijn kostje bij elkaar te scharrelen) is het zaak om in eerste instantie:

  1. Vogelopvang te bellen voor advies. Als zij er niets mee kunnen - omdat te tamme kauwen geen reële kans van overleven hebben als ze uitgezet worden – kunt u het beste:

  2. de gevonden kauw aanmelden bij www.amivedi.nl. Deze hebben verschillende vestigingen in het land en brengen kwijtgeraakte dieren en eigenaar weer bij elkaar.

Tot die tijd is het zaak om het beestje in ieder geval in leven te houden. Zie verderop voeding en verzorging. Ook kunt u uw licht eens opsteken bij www.dierengezondheidscentrum.nl

U wilt de kauw zelf houden?

Weet u het zeker?? Als u hem toch zelf wilt houden, bedenk dan wel waar u aan begint!! Een kauw is 'n bijzonder intelligent sociaal dier, en hij zal zich alleen prettig voelen als hij sociale contacten heeft, zich niet hoeft te vervelen en (zeer) regelmatig uit zijn kooi mag. U moet er bovendien rekening mee houden dat als hij buiten rond mag vliegen, hij mensen lastig kan vallen. Meestal is dat meer 'n kwestie van 't feit dat mensen bang zijn van 'n opdringerige kauw, dan dat ze echt lastig zijn. Als iemand bv. denkt 'n tamme kauw zomaar te kunnen benaderen, komt die persoon waarschijnlijk van een kouwe kermis thuis. 'n Flinke hak kan ie waarschijnlijk krijgen, want eenmaal tam zal hij voor 'vreemde' mensen geen of weinig angst hebben. Voor hem zijn het immers soortgenoten en die leer je 'n lesje als ze zich niet aan de ongeschreven kauwenregels houden.
Als hij dan uiteindelijk wat groter wordt kan het gebeuren dat hij de partnerrol op één van de gezinsleden projecteert om de rest van de gezinsleden (bijna) niet meer te zien staan. Dit begint zo'n beetje na ½ jaar. Dan is het leuke huisdier nog maar voor 1 persoon echt leuk en ligt het afdanken al wat meer op de loer. Daarnaast is het ook nog eens zo dat er toch best wat verzorging om de hoek komt kijken. Zie voeding en verzorging. Nog iets om rekening mee te houden is het feit dat kauwen bijzonder energiek zijn en zelden voor langere tijd rustig op hun stok zitten. Veel liever zijn ze druk in de weer, waarbij vliegen en de drang daartoe niet te onderdrukken valt. Ik heb meegemaakt dat als 'n kauw – door wat voor omstandigheden dan ook – 1 dag niet uit z'n kooi kon om z'n rondjes te vliegen, hij z'n vliegspieren bij gebrek aan beter maar in de kooi ging oefenen. Met alle schade aan z'n veren als resultaat. Al met al dus alles behalve 'n standaard huisdier. Feitelijk dus helemaal géén huisdier!
Ik weet dat het verleidelijk is, want het zijn schattig duiveltjes. Net zo intelligent als een papegaai, maar met heel wat meer leven. Zeg maar gerust één enorme brok energie! Maar.... u krijgt er beslist spijt van en bovendien, niet onbelangrijk; het is verboden. De boetes zijn niet mals en als anderen ook overlast ervaren wordt er al snel geklaagd.

Jonkies krijgen onderwijs
Voeding en verzorging

 © 2009 DRO-MIKE, laatste wijziging: 29-04-2009, v1.6