Geknipt voor u...



CORVUS LAPIDATOR (Steenwerpende kraai)


Rijswijk, ZH,


Een kraai beter gezegd een kauw (corvus monedula) maakt tegenwoordig de Populierenlaan te Rijswijk onveilig door zijn vernielzuchtige gedragingen. De kauw pakt namelijk stenen op vliegt er een end mee en laat ze plots uit de lucht vallen. De vogel heeft het vooral op geparkeerde wagens gemunt. De stenen worden vanop een platte dak van een nabijgelegen flatgebouw vandaan gehaald. De autobestuurders zijn woest, want de carosserie kosten lopen hoog op. De kauw is ook bekend omdat ie op Paasmorgen de in de tuin gedeponeerde eieren voor de kinderen bestemd, ontfutselde. De gemeente heeft voorlopig een paar parkeerplaatsen afgesloten voor auto’s, maar wil verder niets doen om de buurt van dit vreemdsoortig overlast te bevrijden.


Kauwtjes Discussies 01


Hallo,

Het uit een nest halen van een kauw is zeker strafbaar!

Ook de kauw is een europese cultuurvogel en dient een passende gesloten voetring te

hebben van een erkende bond als bewijs van eigen kweek.

De ringmaat voor de kauw is 6.0 mm, heb je dus een kauw met een ringmaat 7.0 (=kraai)

dan is hij ook weer strafbaar.

Bij controle ben je de vogel kwijt en krijg je een flinke boete....

Dus een eigen kweek kopen bij een kweker als het een kauw moet worden.

Kun je meteen een koppel kopen en er mee gaan kweken....:)


groeten Popeye

http://dieren.clubs.nl/Cultuurvogels


Indianenwijsheid


"If you talk with the animals, they will talk with you, and you will know each other. If you don't talk to them, you will not know them, and what you do not know, you will fear. What one fears, one destroys."

Chief Dan George


Echte Kauwenliefde


Bestaat er dan wel zoiets als ‘liefde’ in het dierenrijk? “Dat hangt van je definitie af”, zegt Verhulst. “Maar het lijkt me bijvoorbeeld bijna onmogelijk een definitie te verzinnen waar mensen wél en kauwtjes níet onder vallen.” Verhulst bestudeert deze vogels al jaren en is onder de indruk van hun relaties. Kauwtjes blijven hun partner eeuwig trouw. “Ze zijn monogamer dan mensen. En ze kunnen elkaar enorm liefdevol zitten vlooien.” Hij zou wel eens willen weten wat er gebeurt als een van de partners verdwijnt. “Om bijvoorbeeld de gezondheidseffecten van het verliezen van een partner experimenteel te onderzoeken. Je zou dan paartjes moeten scheiden, maar dat heb ik nooit gedaan.”

Kauwtjes houden van elkaar, kan je dus zeggen. Of hun relatie ook begint met ‘verliefdheid’ is moeilijk vast te stellen. Volgens Ter Horst begint verliefdheid met een eerste flits. Dan moet er een ‘beloning’ volgen, zoals de liefdesnacht van de prairiemuis. Maar dat kan ook minder heftig. Een vriendelijk woord, een enkele blik, kan voor mensen al voldoende beloning zijn. Zo kan je verliefd raken op iemand die je niet eens echt hebt gesproken. Je eigen fantasie zorgt voor de beloning. “Althans, bij mannen. Die zijn visueel ingesteld, vrouwen zijn gevoeliger voor een goed gesprek.”

De beloning zou er voor kunnen zorgen dat de hersenbanen hun eerste opwinding onthouden, speculeert Ter Horst. Hoe vaker er zo’n beloning volgt, hoe sterker de gevoelens dan verankerd raken. En op termijn kan verliefdheid overgaan in ‘houden van’.

Ook volgens Van der Graaf hangen die twee stadia in een relatie nauw samen met fysieke processen. In de verliefdheidsfase wordt amfetamine aangemaakt, “een soort speed”. In de fase van het ‘houden van’ speelt endorfine een belangrijke rol, een stof in de hersenen die ook verantwoordelijk wordt geacht voor het ‘runners high’, de euforie die een uurtje flink joggen met zich mee kan brengen. “En dat is een verslavende stof. Je ziet dat mensen in die fase echt verslaafd aan elkaar zijn. Gaan ze uit elkaar dan vertonen ze ook echt ontwenningsverschijnselen.”