Onverwachts bezoek, Schrikkelbeebie Kraai en kauw



Onverwachtse huisgenoten, verhaal van een dierenvriend

Vorige week vrijdag gingen mijn jongste dochter en mijn schoonzoon op vakantie. Ze vonden net nog even een jonge kauw, waarvan ze dachten dat ie niet in orde was en ze brachten hem bij mij ter verzorging. Ze wilden het ook niet in de eigen tuin achterlaten vanwege het grote aantal loslopende katten in hun omgeving.
Door mij dus liefdevol opgenomen en voorlopig in een kooi geplaatst. Ik kon er geen mankementen aan vinden, de kauw bedoel ik,  en het enige probleem was dat hij nog niet klaar was met de studie voor zijn vliegbrevet. Met enige versterkende voeding en  wat tijd zou het m.i. best goed komen. Al snel bleek dat de vraatzucht van het beestje geen grenzen kende en al snel was ik enkele tientjes kwijt aan meelwormen en wat andere lekkernijen uit de dieren speciaalzaak.
De daaropvolgende zondagochtend reed ik met mijn brommertje langs de A10, van Purmerend naar Amsterdam Noord. Links de snelweg, rechts het Noord Hollands kanaal. Dicht bij de waterkant zag ik een zwarte vogel. Broedend meerkoetje dacht ik en reed verder. Ik vertrouwde het echter niet en op de terugweg ben ik gestopt
en gaan kijken.
Geen meerkoetje maar een forse kraai met een onbruikbare rechter achterpoot. Hij probeerde nog bij me weg te komen maar hij kwam niet ver. Stomme beesten snappen niet dat je ze wilt helpen. Ik heb hem in mijn zijtas gestopt en zo ging ie op weg naar Purmerend. Als ik hem niet had opgepikt was ie nu gegarandeerd dood.
Goed, kraai en kauw zijn familie, dus lekker bij elkaar in de kooi voorlopig. Twee opvreters die me straatarm maken.
'k Heb ze toch maar uit elkaar gehaald. Die jonge kauw vind n.l. dat hij, ondanks het feit dat hij zelf kan eten en drinken, er recht op heeft dat ie door die kraai gevoerd wordt! Net een menselijke puber die het gemakkelijker vind dat moeders de kost op tafel zet en de was doet. Dieren en mensen verschillen in sommige opzichten niet echt veel..
Maandag heb ik me bezig gehouden met het creëren van een afgesloten ruimte in mijn tuin d.m.v. kippengaas. De volwassen, gehandicapte kraai erin gezet en die bleek het daar prima naar zijn zin te hebben. Van mij mag ie blijven.
Men zal zeggen, waarom niet naar de dierenarts, vogelopvangentrum o.i.d. ? Ik weet dat ik dan te horen krijg dat het dier nooit meer een volwaardig vogelleven kan leiden en dat ie beter kan inslapen. Kraaiachtigen zijn toch al niet zo geliefd en er zijn  er al zoveel dat het niet nodig is er een van de dood te redden. Ik denk daar anders over. Voor mij heeft elk leven waarde en zolang zo'n vogel zich content voelt als ie lekker kan rondscharrelen met zijn manke poot en kan genieten
van een lekker warm zonnetje in het gras van mijn tuin, waarom moet ie dan zo nodig dood? Wij mensen
menen altijd te weten wat het beste is voor een dier. Mij blijkt echter steeds dat geen enkel levendwezen graag dood wil. Zeker niet als aan bepaalde levensvoorwaarden zoals voeding en veiligheid kan worden voldaan.
Het kauwtje intussen bleek al na enkele dagen hevig naar zijn vrijheid te verlangen om zich te kunnen wijden aan zijn vlieglessen. 
Nadat hij zichzelf bijna wurgde tussen de tralies van de kooi in zijn verwoede pogingen een uitweg te vinden, heb ik het deurtje open gezet. Na enkele start- en
landingspogingen zag hij al rap kans om neer te strijken bij zijn oudere kraaienmaat achter het gaas en sindsdien heeft die kraai geen rust meer. De kleine eist alle aandacht op en trekt zich geen barst aan van de handicap van de kraai. Het vliegen gaat hem echter steeds beter af en hij wipt al over lage hindernissen heen. Al enkele keren heb ik hem uit benarde situaties moeten bevrijden,hoewel me dat niet in dank wordt afgenomen. 
Blêren en naar mijn handen pikken. Hij zal wel snel zijn brevet halen en mogelijk de lange reis op gaan. Hoewel de kans groot is dat ie in de buurt blijft, al is het maar om z'n kraaienmaat te bezoeken. Mogelijk zelfs enige affectie voor mij, als dank voor
de dure voeding. 
Overigens ben ik nu overgestapt op honden- en kattenvoer en dat gaat er ook in als
koek. Op straat zie je soortgenoten  zelfs nog driftig pikken in de overblijfselen van dergelijk
voer. Dan moet het origineel toch alles bevatten dat ze nodig hebben, of  zie ik dat verkeerd? Sinds het verscheiden van mijn trouwe hondenmaatje Tara wagen sommige katten zich soms weer in mijn tuin,op jacht naar weerloze vogels. Nou heb ik volledig begrip voor wat de kat drijft, maar ik sta toch niet toe dat ie beestjes waarvoor ik me uitsloof om ze in leven te houden zomaar even om zeep helpt,omdat dat nu eenmaal in zijn aard ligt.
Voor 50 piek dus een rol kippengaas aangeschaft en de toegangen zoveel mogelijk afgedicht. Hopelijk helpt het, maar katten zijn vaak gewiekste acrobaten. Maar wat kan ik meer doen? Het beste ervanhopen. 
Ik hou U op de hoogte!

Sparks