ACHILLES COOLS

Homepagina NME De Wielewaal vzw


Geboren te Grobbendonk in 1949.

Reeds op jonge leeftijd wordt hij gefascineerd door planten en dieren. Hij bestudeert vooral de Kempische fauna en flora die hem blijvend zullen boeien. Hij publiceert verschillende artikels en boeken (planten, libellen en waterjuffers, kauwen, mieren…).

Hij studeert aan verschillende academies (Herentals,Lier,Antwerpen) en ontvangt verschillende prijzen (Prijs Jussian, Goverprijs voor schilderkunst, Jessicaprijs voor schilderkunst,…)

In 1969 houdt hij zijn eerste individuele tentoonstelling in Lichtaart. Later volgen tentoonstellingen in België, Nederland, Spanje, Praag, Duitsland, Kopenhagen, Oostenrijk, Amerika, Italië, Frankrijk, Groot-Brittanië,…

Hij verkoopt verschillende van zijn werken onder meer ten voordele van het natuurbehoud.

In 1972 wordt hij bestuurslid van de ornithologische vereniging De Wielewaal.

Verschillende provincie- en gemeentebesturen, de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Senaat en het Koninklijk Paleis kochten werken van Achilles Cools, In het buitenland kan je werken zien van Cools in het Hessischen Landesmuzeum Darmstadt, Staatsgalerie Stuttgart, Graphische Sammlung Albertina Wenen,…

Achilles Cools is medeoprichter van GAIA (www.gaia.be). Hij geeft lezingen over milieufilosofie, natuur en kunst, ethologie en schrijft poëzie.

Achilles Cools is een kunstenaar wiens werk getuigt van een authentieke, intense natuurbeleving. Zijn werk is als een idylle, een ode als het ware aan plant, dier en mens. Cools is vooral schilder, maar ook beeldhouwer en graficus. Hij probeert is zijn werk het gehele leven in zijn meest zuivere essentie te vatten, in al zijn facetten, in al zijn rijkdom. Het resultaat is een kunst die ons de realiteit toont zoals wij ze nooit eerder zagen.

Werken te zien in de tentoonstelling...