Tonijn en vruchten in ketjapsaus
Ingrediënten:
- 2 blikjes tonijn in olie (nettogewicht
200gram)
- 1 blikje ananasstukjes (nettogewicht
227gram)
- 1 theelepel sambal oelek
- 2 eetlepels gembernat
- 1 eetlepel citroensap
- 5 eetlepels ketjap manis
- 3 bolletjes gember
- 1 mango (niet te rijp)
- 1 banaan (niet te rijp)
- 1 ui
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel ketoembar
- 1 teentje knoflook
- rijst
- paprika
- taugé
- seroendeng
Voorbereiden (circa 40 minuten):
- Tonijn en ananas goed laten uitlekken.
In kom doen: sambal, gembernat, citroensap en 2 eetlepels ketjap. Tot
marinade roeren.
- Gember fijnhakken. Mango schillen, 1
schijf afsnijden voor garnering en overig vruchtvlees in blokjes snijden.
Banaan pellen en in plakjes snijden.
- Direct aan marinade toevoegen: gember,
ananas, banaan en mango. Goed door elkaar scheppen en op een koele plaats
circa 30 minuten laten marineren. Af en toe omscheppen.
Bereiden (circa 20 minuten):
- Ui pellen en snipperen. In wadjan (of
braadpan) de olie verhitten. Hierin circa 3 minuten zachtjes bakken.
- Ketoembar er door roeren. Knoflook
pellen en erboven uitpersen. Al roerend nog circa 1 minuut bakken.
- Toevoegen: 3 eetlepels ketjap en 1 dl
water. Al roerend circa 4 minuten laten koken.
- Tonijn toevoegen. Circa 3 minuten
meeverwarmen. Af en toe omscheppen.
- Vruchtenmengsel met vocht erdoor
scheppen. Al omscheppend in circa 5 minuten door en door heet laten worden.
- Overdoen in schaal. Garneren met
achtergehouden schijf mango.
- Lekker met rijst, gesmoorde
paprikareepjes met taugé en seroendeng.
- IDEE: In plaats van mango kun je ook
een stevige, niet zure appel gebruiken. De appelstukjes dan wel apart in 1
eetlepel citroensap marineren en eerst circa 2 minuten met de vis meebakken,
voordat u de ananas en banaan toevoegt.
met dank aan mijn collega Charles
Bertels
