Uit een dubbelleven

Roeland zocht steeds vaker de gokkast op. “Ik begon meer en meer een dubbelleven te leiden.”  Nadat alle vrienden en familie waren weggevallen, zocht hij hulp bij De Hoop, een centrum voor verslavingszorg.

lijn_keerpunt.gif (1634 bytes)

Roeland
Wat is het toch heerlijk om eens even weg te dromen, je eigen kleine wereldje te verlaten en te fantaseren over hoe mooi je leven zou kunnen zijn. Je springt bijvoorbeeld achter je computer en waant jezelf de hoofdpersoon in je favoriete computerspel. Of je chat met onbekende mensen over de hele wereld, fantaserend of zij werkelijk zo zijn als ze zich voordoen. Op allerlei manieren kun je proberen de werkelijkheid even te ontvluchten en je eigen alledaagse leventje wat spannender te maken. Roeland (23) deed dat ook. Hij koos er als 15-jarige voor om niet thuis te blijven zitten, maar uit te gaan en zich lekker uit te leven in drinken, gokken en blowen. En terwijl hij achter de gokkast zat, droomde hij ervan hoe hij op een dag het grote geld zou winnen.

Ontstaan van de gokverslaving

Hoe hij ooit verslaafd is geraakt aan gokken, is moeilijk te omschrijven. Wie verwacht er nu dat je daar problemen mee kunt krijgen? “Ik denk dat het er gaandeweg in is geslopen”, vertelt Roeland. “In het begin gokte ik af en toe, maar op een bepaald moment merkte ik dat ik me niet lekker voelde als ik niet kon gokken. Ik moest ook liegen om te blijven gokken. Van mijn moeder kreeg ik bijvoorbeeld vijftien gulden zakgeld. Voor zes gulden kocht ik dan shag en dan had ik nog maar negen gulden over. Dat was snel op. Dus vertelde ik mijn moeder dat ik mijn zakgeld had verloren in de hoop dat ik het nog een keer zou krijgen.”

Dubbelleven

“Ik begon meer en meer een dubbelleven te leiden. Op school ging het prima, ik had het goed naar mijn zin. Aan de buitenkant was ik de perfecte Roeland. Maar als dingen tegenzaten, kwam mijn andere kant naar boven. Dan ging ik achter de gokkast zitten in de snackbar of de amusementshal en hoefde ik niet meer na te denken. Ik zorgde er zelf wel voor dat ik op korte termijn een goed gevoel had.”

Waarheid of leugen

Roeland blijft gokken en zijn schulden stapelen zich langzamerhand op. Dat maakt hem onverschillig: hij heeft al zoveel schulden dat het niet uitmaakt dat hij dan vandaag ook nog gokt. Ook is hij oneerlijk tegen mensen. “Ik wist het verschil tussen waarheid en leugen niet meer. Soms kwam ik iemand tegen die ik drie weken niet had gezien. Dan wist ik niet meer wat ik hem had verteld. Dus vertelde ik opeens iets heel anders dan drie weken daarvoor. Daar moest ik me dan weer uit zien te praten. Ik schaamde me en kon mensen niet meer recht in de ogen kijken.”

Puinhoop

“Met alcohol en pillen tegen depressiviteit hield ik mezelf op de been. Ik moest eigenlijk kiezen tussen het leven en de dood, maar doodgaan durfde ik niet. Dan zou ik God ontmoeten en na alles wat ik had gedaan, durfde ik Hem niet onder ogen te komen. Uiteindelijk, nadat alle vrienden en familie waren weggevallen, heb ik hulp gezocht bij De Hoop. Dat was geen makkelijke oplossing. De confrontatie met mezelf was verschrikkelijk. Door de verkeerde keuzes die ik had gemaakt, was mijn leven een puinhoop geworden. Het valt niet mee om dat onder ogen te zien.”

Herkansing

Hoewel De Hoop voor Roeland geen makkelijke manier was om ‘even’ van zijn verslaving af te komen, is hij blij dat hij die stap heeft gezet. Zijn dubbelleven heeft hij achter zich gelaten. “Leven in de werkelijkheid is voor mij een enorme opluchting”, legt Roeland uit. “Ik besef nu dat van de honderd dromen die ik heb, er 98 waarschijnlijk nooit uitkomen. Maar dat geeft niet. Ik heb een keuze gemaakt om voortaan eerlijk te zijn. Ik kan mensen weer recht in de ogen kijken. Ik heb het gevoel dat ik een herkansing heb gekregen. Als een instantie nu mijn naam intikt in de computer, gaan er niet meer allerlei bellen rinkelen.”

Relatie met God

Nadat Roeland in De Hoop is gekomen, is zijn beeld van God veranderd. “Ik dacht dat God een straffende God was en ik was bang voor Hem. Nu zie ik dat ik met mijn fouten naar Hem toe mag komen en dat Hij mij toch accepteert. God neemt een belangrijke plaats in mijn leven in. Ik ben gaandeweg bezig een relatie met Hem op te bouwen.”

Fantasiewereld

Misschien denk je dat het gevaar om in een fantasiewereld terecht te komen voor jou niet zo groot is. Roeland: “Het is een leugen dat je alleen in een schijnwerkelijkheid terecht kunt komen als je grote problemen hebt. Iedereen loopt dat gevaar. Je moet beseffen dat het in deze wereld niet mogelijk is om alleen maar leuke dingen te beleven. Zo is het leven niet. Dan kun je vluchten, net als ik. Maar leven in een schijnwerkelijkheid is geen oplossing. Als er in een week 168 uur zit en jij zit honderd uur achter de computer, moet je je wel afvragen waar je mee bezig bent. Blijf liever met beide benen op de grond!”


Bron: De Hoop ( www.dehoop.org )


Wilt u naar aanleiding van dit verhaal reageren naar Keerpunt of wilt u weten hoe ook u kunt veranderen? Stuur een e-mail naar Keerpunt:

info@keerpunt.net


Lijn ter afscheiding

Home

Klik voor homepage Keerpunt

Verhalen van mensen die veranderden