Gouden deal

"Ik ontdekte één ding. Gewoon zakelijk; uiteindelijk brengt niets mij blijvend geluk. Vriendinnen onbeperkt, ik kocht mijzelf overal in, ik gebruikte mijn geld om mensen te imponeren en kreeg alles voor elkaar. Maar niets daarvan was blijvend." Aldus zakenman Marcel Gaasenbeek. Hij ontdekte echter een 'gouden deal'.

lijn_keerpunt.gif (1634 bytes)

Marcel Gaasenbeek
Ik ben Marcel Gaasenbeek, 30 jaar. Dit stuk gaat over mijn leven en over wat ik geloof. Toen ik 24 jaar was ben ik christen geworden. En eigenlijk slaat dat nergens op. Tenminste, als je niet gelooft kan ik me goed voorstellen dat je denkt; dan ben je gestoord! Ik had zelf ook altijd wel zoiets van ‘daar moet je niet bijhoren’. Ik bedoel; ze geven het zelf toe: christenDOM. DomiNEE. Ze op zondagochtend als een stel pinguins naar de kerk zien lopen, daar had ik geen last van; zondagochtend lag ik altijd zwaar bewusteloos bij te komen.

Ik had een eigen bedrijf en daarnaast bouwde ik samen met een vriend van me een organisatiebureau op. Grote feesten (je moet het me vergeven, ik heb Gordon ingehuurd en Rene Froger en Corrie Konings en Andre Hazes) tot drive-inn DJ. Ik had mijn zaken goed geregeld. Ik verdiende twee keer zoveel als mijn vrienden. Knappe auto en een dikke vriendin voor de deur. (eh....andersom natuurlijk)

Leegte

Maar ik ontdekte één ding. Gewoon zakelijk; uiteindelijk brengt niets mij blijvend geluk. Vriendinnen onbeperkt, ik kocht mijzelf overal in, ik gebruikte mijn geld om mensen te imponeren en kreeg alles voor elkaar. Maar niets daarvan was blijvend. Die vriendinnen raakte ik op uitgekeken. Vrienden vielen uiteindelijk altijd tegen, succesvol in zaken bleek ook een verslaving waar je nooit genoeg van kreeg. En alles wat ik kocht, ging ook weer een keer kapot of ik raakte er op uitgekeken.

Langzaamaan werd ik onrustig; wat doe ik hier en wat voor zin heeft deze toestand hier op aarde. Natuurlijk probeer je dat weg te stoppen door van alles te zoeken waar je je lekker bij voelt; meer vriendinnen, meer feesten, meer geld smijten. Na afloop meer leegte. Ondanks het luxe leventje wat ik had had ik diep achter allerlei stoere maskers verstopt de vraag; wat doe ik hier?

Verhaal

Toen kwam ik iemand tegen die zei; ik heb een relatie met God. Daardoor weet ik wie ik ben, waar ik vandaan kom en waar ik naartoe ga. Dat boeide me. Ik had wel een sterk argument; als er dan een God bestaat, dan is het een irritante persoon. Zeker als Hij almachtig is, dan is het een hypocriet. Dus dat zei ik ook. Ja, maar zei diegene, als je de bijbel gaat lezen, dat ontdek je dat God juist met diegenen bezig is, die het slecht getroffen hebben. Hij doet niet anders dan degenen die het goed hebben stimuleren om degenen die het minder goed hebben te helpen. Ja, maar hoe helpt hij dan, ik zie daar niets van. Nou, toen kreeg ik een verhaal en dat is meteen wat ik geloof....

FOUTEN
Als mens, maak je allerlei fouten. Je liegt 's wat, je steelt eens wat. Je bent eens lekker egoistisch bezig, noem maar op. Al die dingen zorgen ervoor, dat je een rekening hebt. Je puinhopen horen bij je. Die draag je met je mee.

PROBLEEM
Nu heeft God een probleem en daarom merken wij niets van Hem. God kan niet met fout omgaan. God is niets dan goed en God kan simpelweg geen slecht in zijn buurt hebben. Is dat vreemd? Nee. Stel je maar voor: Goud en water krijg je ook niet door elkaar gemixt. Magneten met tegenpolen krijg je niet tegen elkaar. Voor de dames; je vriendje lippenstift opsmeren, dat gaat niet lukken, daar moet hij niets van hebben.

GOD BLIJFT DAARDOOR ONOPGEMERKT
Wij mensen hebben allemaal een rugzak met slechte dingen. Dus wij kunnen niet bij God komen, daarom merken we ook niets van Hem. En nu komt het, want God heeft daar zelf de oplossing voor aangereikt. Hij is naar de aarde gekomen. Dat was Jezus. Dat was ook Degene die perfect leefde, het goede voorbeeld gaf, altijd aandacht had voor zieken, armen, hongerigen etc. En uiteindelijk is Hij gestorven voor de zonde, de fouten van de mens.

STERVEN VOOR ONZE FOUTEN?
Die is weer onlogisch. Dus die leg ik even uit. Die rugzak met fouten. Die hebben wij niet door. Maar die is er wel. Je kunt niet ongestraft liegen, stelen, mensen bedonderen. Zelfs als niemand het doorheeft, dan is het er nog wel. Als jij de perfecte moord pleegt en je weet het lijk geniaal te verbergen, dan wil dat niet zeggen dat het niet is gebeurd. In ieder geval krijgen we de rekening van onze fouten als we dood gaan, zegt de bijbel. Ik vind dat ook niet meer dan terecht, anders kan iedereen maar onbeperkt liegen, roven, stelen en als je een beetje glad bent, wordt je nooit gestraft. Nou, zo werkt het niet. En dan ga je dood en dan komt de rekening. Wat staat er nu nog meer in die bijbel; Dat Jezus gestorven is voor die fouten van ons. En daarom moest Hij de dood in.

VOORUIT GEGAAN
Hij is vooruit gegaan de dood in, om onze rekening te betalen. En toen is Hij ook teruggekomen de uit de dood. Hij is opgestaan en Hij leeft. Dat kon, omdat Hij foutloos had geleefd en omdat Hij de zoon van God is. En wat kon Hij ons toen aanbieden: Iedereen die in mij gelooft en op mij vertrouwt; daar wil ik relatie mee. Waar normaal die zonden in de weg zitten; dat probleem is dan opgelost. Daar heb ik voor betaald en die fouten zijn weg. Die staan niet langer tussen jou en God in, je mag nu contact hebben met God. Sterker nog; je mag Zijn kind worden. En reken dat je dan wat van Hem merkt. In de Bijbel staat:

Maar daar houdt het niet mee op! Wij prijzen ons gelukkig over deze nieuwe relatie met God. En dan vooral door onze Here Jezus Christus, want Hij heeft ervoor gezorgd dat het nu weer goed is tussen God en ons.
(Romeinen 5:11)

Door Christus herstelde God Zijn relatie met de wereld; Hij rekende de mensen hun zonden niet meer toe, maar wiste ze uit. En wij mogen dit geweldige nieuws aan iedereen vertellen.
(2 Corinthe 5:19 )

Wat heeft de Vader geweldig veel liefde voor ons! Wij héten niet alleen Zijn kinderen, wij zíjn het ook. De mensen, die God niet kennen, begrijpen daar niets van.
(1 Johannes 3:1 )

Geloven is dus ook niet ‘je moet het maar geloven’. Geloven is je trots opzij leggen en erkennen dat er een oplossing moet komen voor je rekening. Erkennen dat je fouten hebt en er met zo-goed-mogelijk-leven niet komt, omdat dit onrechtvaardig zou zijn. Toen ik dat had gehoord dacht ik - als zakenman - : Eigenlijk is het een gouden deal. Iemand die voor mij wil betalen en ik moet alleen mijn trots inleveren en erkennen dat ik fout ben geweest.

Waar kan ik anders op vertrouwen? Op mijn lijf? Dat takelt alleen maar af.
Ben je nu knap? Leuk. En over 40 jaar dan?
Vertrouwen op mijn hersencapaciteit? Mijn IQ werd bepaald op behoorlijk hoog. Dan krijg je al snel de indruk dat je heel wat bent. Je krijgt een flinke dunk van jezelf. Maar kom je 1 keer een Jood tegen, iemand uit Gods volk, dan sta je mooi voor paal. Want die zijn -vaak- nog véél slimmer. Daarnaast is het een beetje naief om in een heelal waarin wij mensen NIETS betekenen er vanuit te gaan dat je met de afmetingen van zo nodig nog minder betekenisvolle hersentjes, alles kunnen bevatten.
Vertrouwen op mijn voorstellingsvermogen? Ons voorstellingsvermogen schiet altijd tekort. Voor 11 september kon niemand zich voorstellen dat ALLEBEI die torens zouden instorten doordat er twee vliegtuigen in zouden vliegen en tegelijkertijd het zwaarst bewaakte complex ter wereld; het pentagon. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Pim. Leuke vooruitzichten. Groot succes. En van het ene op het andere moment dood. En jij? Weet je hoeveel verkeersslachtoffers er vallen?? Weet jij zeker dat je nooit gepakt wordt als je oversteekt??

Doe jezelf een plezier en wordt nuchter en reeel; wij mensen stellen niets voor. Ons leven kan in 1 vingerknip verziekt worden door één of andere gek, of ziekte of tegenslag, of wat dan ook. Er zijn 100.000 argumenten om niet te geloven. Allemaal verstandelijk. Als je met je hart - dus met gevoel - kijkt, naar wat wij elkaar aandoen als mensen en hoe beperkt we eigenlijk zijn, dan vind je meer dan voldoende redenen om wel te geloven.

Christen worden betekent niet dat je voortaan bij een clubje gaat horen die zich allemaal aan dezelfde regels uit een stoffig boek houden. Christen worden betekent een relatie aangaan met een levende God. Een relatie die leeft, op dezelfde manier, zoals je dat met een ander mens zou beleven; elkaar leren kennen, spanning, verliefdheid, intimiteit, goeie momenten. Minder goeie momenten.

Saai? Zal toch wel niet. Helemaal niet zelfs. Superinteressant. Geen lol meer? Zal toch wel niet? Wij hebben ook goeie moppen!

De bijbel zegt; wie zijn leven over heeft voor zijn vrienden, heeft de grootste liefde. God, Jezus, wilde graag vriendschap met de mens. Dat koste Hem zijn leven. En Hij heeft de prijs betaald. Aan jou de eer om ja of nee tegen Hem te zeggen.

Marcel Gaasenbeek

Keerpunt 2003


Wilt u naar aanleiding van dit verhaal reageren naar Keerpunt of wilt u weten hoe ook u kunt veranderen? Stuur een e-mail naar Keerpunt:

Mail ons

Als je Marcel zelf wilt mailen, bezoek dan eens een van de volgende sites, waarvan hij initiatiefnemer en eindredacteur is:

www.jongenvrij.nl  (studiesite in gewoon Nederlands)
www.adios.nl  (vraag- en antwoordsite)
www.immi.jeugdkerk.nl  (meidensite)
www.jeugdkerken.nl


Lijn ter afscheiding

Home

Klik voor homepage Keerpunt

Verhalen van mensen die veranderden