De kapper, de man en God

by Cor van RijOp een dinsdag middag in mei komt een man bij de kapper. Terwijl de man geknipt wordt raken ze in gesprek over van alles en nog wat. Op een gegeven moment raken ze in gesprek over geloof. De kapper zegt " Ik geloof niet dat er een God is", waarop de man verbaasd vraagt waarom dan niet. "Het antwoord is simpel", antwoord de kapper, " als er een God is waarom is er dan zoveel ellende in de wereld". Dit geeft te denken en tot het einde van de knipbeurt wordt er niet veel meer gezegd.

Die middag loopt de man over straat in de binnen stad en ziet hij een zwerver lopen in vieze oude kleren, ongewassen en met lang haar.

De man loopt vlug terug naar de kapperszaak en zegt tegen zijn kapper "Ik geloof niet dat kappers bestaan!" De kapper weet zo snel niet wat hij met deze mededeling aan moet. "Herinner je je ons gesprek van daarstraks over God nog?" "Ja", antwoord de kapper, "hoezo?" "Ik zie zoveel ongeknipte mensen lopen, dat zou niet kunnen als er een kapper was...." "Dat is onzin natuurlijk, ze moeten natuurlijk wel bij de kapper langsgaan!" "Is het met God niet net zo? Als de mensen niet bij Gods langs gaan kun je God toch ook niet verwijten dat hij niet helpt"